Угода між Україною та Вселенським Патріархатом деталізує надання Томосу

Угода між Україною та Вселенським Патріархатом деталізує надання Томосу

Укрінформ
Підписана сьогодні у Стамбулі Угода про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної церкви в Україні, зокрема, деталізує процес надання Томосу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння», - йдеться у документі.

Окрім того, в Угоді вказано, що в Києві буде зареєстровано місію Вселенського Патріархата, яка фактично буде посольством, представництвом Вселенської Патріархії в Києві і сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви із вселенським православ'ям.

«Це і є Ставропігія (Представництво), відкриття якої передбачено тим самим рішенням Синоду Вселенського Патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній церкві в Україні і знято заборони з Філарета, Макарія і їх послідовників», - роз’яснюється у документі.

В ньому також зазначається, що українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати Предстоятеля, якому буде вручено Томос.

Раніше повідомлялося, що 3 листопада у Стамбулі Президент України Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

Читайте також: Президент і Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю

Як відомо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-