Рада розблокувала підписання закону про перезавантаження ВККС

Рада розблокувала підписання закону про перезавантаження ВККС

Укрінформ
Верховна Рада відхилила два проєкти постанов про скасування закону, який передбачає перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з вирішальною роллю міжнародних експертів.

Як передає кореспондент Укрінформу, жоден з проєктів №3711-Д-П та №3711-Д-П-1 Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" не набрали мінімальних 226 голосів.

Засідання Верховної Ради України / Фото: Геннадій Мінченко. Укрінформ

Таким чином Голова ВР Дмитро Разумков може підписати закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-Д) та направити його на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Так, авторами проєктів постанов є народні депутати від фракції "Всеукраїнське об‘єднання "Батьківщина" у Верховній Раді.

Вони аргументували необхідність скасування законодавчого акту тим, що його ухвалення начебто відбулося із порушеннями вимог Конституції України та Регламенту ВР. Зокрема, автори вважають, що назва закону не відповідає його змісту та предмету регулювання, оскільки "ним врегульовуються не лише питання щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) та її статусу, а й питання щодо порядку утворення, реорганізації, ліквідації суду, визначення кількості суддів у суді, звернення із скаргою щодо дисциплінарного проступку судді".

Читайте також: Разумков відкрив засідання Ради

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-Д) 29 червня 2021 року.

Документ, зокрема, передбачає, що перший склад конкурсної комісії з відбору членів ВККС розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

Рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів "за" і "проти" голоси трьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-