Законопроєкт про передачу Верховному суду частини справ ОАСК пройшов перше читання в Раді

Законопроєкт про передачу Верховному суду частини справ ОАСК пройшов перше читання в Раді

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному суду як суду першої інстанції" (№ 5067), який передає частину справ з Окружного адмінсуду столиці до ВС.

Як передає Укрінформ, за документ проголосували 254 народні депутати.

Документ передбачає, що судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду міста Києва і будуть передані Верховному суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика палата Верховного Суду.

Читайте також: Разумков запевняє, що не гальмував розгляд законопроєкту про ліквідацію ОАСК

Автори документа вважають, що таке врегулювання підсудності справ ВС як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли виникати через оскарження в ОАСК.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

У лютому поточного року у парламенті зареєстрували президентський законопроєкт № 5067 про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства щодо підсудності справ Верховному суду як суду першої інстанції.

Читайте також: Судова реформа: у ВРП заявляють, що через дії Етичної ради можуть зупинити роботу

В інтерв’ю Укрінформу тодішня голова Верховного Суду Валентина Данішевська повідомила, що цей законопроєкт додасть від Окружного адмінсуду Києва Верховному Суду 200-300 справ на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-