Кулеба переконаний, що Угорщина повернеться до «гучної» підтримки членства України в НАТО

Кулеба переконаний, що Угорщина повернеться до «гучної» підтримки членства України в НАТО

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що після подолання спірних питань у двосторонніх відносинах Угорщина повернеться до “гучної” підтримки членства України в НАТО.

Про це він заявив під час Hard-talk у межах форуму «Re:Open Zakarpattia», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Коментуючи відсутність згадки про Україну у контексті політики відкритих дверей НАТО у виступі глави МЗС Угорщини Петера Сіярто на Варшавському безпековому форумі, Кулеба висловив думку, що «це була дипломатична шпилька».

Водночас глава української дипломатії висловив переконання, що з огляду на історію двосторонніх відносин, стратегічно і в інтересах Угорщини, щоб Україна була членом НАТО. Він також зазначив, що Угорщина «на всіх рівнях, в усіх можливих форматах» підтримувала євроатлантичну інтеграцію України.

Читайте також: Україна – Угорщина: Росія робить все, щоби не дати сусідам жити в дружбі

«Дійсно, та суперечка, яка виникла в наших відносинах спочатку через непорозуміння щодо українського освітнього законодавства, тепер - через ухвалені Угорщиною рішення в енергетичній сфері, стимулює певну вербальну корекцію сигналів, які надсилаються. Але у мене немає сумнівів, що після того як ми з Угорщиною подолаємо ті непорозуміння, які в нас є, вона так само енергійно повернеться до гучної і голосної підтримки членства України в НАТО», - сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба закликає Європу скласти дорожню карту для вступу України до ЄС і НАТО

Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, коли модераторка дискусії попросила дати коротку відповідь на запитання: “Чи є Україна для ваших країн європейським сусідом, який скоро має стати членом ЄС і НАТО?”, сказав: “Коротко — так”.

Водночас він зазначив, що “натівський форум” у питанні меншин є дуже важливим. “Йдеться не про військовий альянс — ми говоримо про принципи і цінності. Які цінності мають бути в центрі усього? Цінності меншин, цінності прав людини”, - заявив Ійдярто.

Стосовно євроатлантичних прагнень України посол підкреслив важливість співпраці Києва з країнами-сусідами: Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Польщею, Чехією - та запозичення їхнього досвіду.

“Мені здається, українські амбіції були дуже високими в певний період незалежності. Ви намагалися вчитись у Франції, Британії. Звичайно, у них можна багато чого навчитися, але ви пропустили момент, коли ваші безпосередні сусіди, які мали певні обмеження з часів радянського блоку і стикалися з подібними проблемами. Отже, можна було вчитися на наших помилках, на наших справах. І я вважаю, що Україна має це робити”, - сказав Ійдярто.

Крім того, за його словами, Угорщина "хотіла би, щоб українські реформи відбувалися успішно".

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час дискусії на Варшавському форумі з безпеки щодо майбутньої Стратегічної концепції НАТО висловився на користь політики відкритих дверей ЄС і НАТО для країн Західних Балкан та Грузії.

Фото: Re:Open Zakarpattia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-