Шмигаль назвав міграційну кризу на білоруських кордонах гібридною атакою РФ

Шмигаль назвав міграційну кризу на білоруських кордонах гібридною атакою РФ

Відео
Укрінформ
Міграційну кризу на білоруських кордонах ми розцінюємо як гібридну атаку Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це в "Суботньому інтерв'ю" Радіо Свобода сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Ситуація на білорусько-литовському, білорусько-польському кордонах є напруженою як ніколи. Тому що дійсно міграційна криза спричинена певними діями. Ми це розцінюємо як гібридну атаку, сформовану і спричинену Росією на білоруській території зокрема", - сказав Прем'єр-міністр.

Він додав, що з точки зору оцінки цієї ситуації, як ймовірної активізації військових дій проти України, питання контролюється щодня.

"Переміщення значних збройних сил на території Росії неподалік України існують. Це підтверджують іноземні партнери. На сьогоднішній день ситуація напружена, але ознак наступу ми не бачимо", - сказав Прем'єр.

Він нагадав, що було виділено 21 млн грн на укріплення кордонів України з Білоруссю.

"Цієї суми достатньо, щоб почати укріпляти кордон. Це ті ділянки, де ймовірні проходження мігрантів, які сьогодні стоять на білорусько-польському кордоні. Тобто ми маємо готуватися до таких речей. Тому 21 млн грн це початкова сума, яка буде використовуватися для будівництва та забезпечення спеціальних укріплювальних споруд, а також для забезпечення збільшення кількості прикордонних військ на відповідних кордонах України. Вона буде додаватися по мірі необхідності. Якщо буде необхідно, будемо і цього року додавати, і наступного року також", - сказав Шмигаль.

Він нагадав, що існує державна програма "Державний кордон", змінюється стратегія не лише по кордону з Білоруссю та Росією, а й з європейськими країнами. Буде створений відповідний департамент в Міністерстві інфраструктури, який займатиметься цивільною інфраструктурою кордону.

Як повідомляв Укрінформ, Україна проводить укріплення кордону з Білоруссю та координує свої дії з Польщею і Литвою з огляду на штучно створену режимом Лукашенка міграційну кризу, яка може мати будь-який розвиток.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС триває з кінця червня. Литва, Польща та Латвія обвинувачують Білорусь у навмисне створеному міграційному тиску на їхні країни та ЄС загалом, називаючи ці дії «гібридною атакою».

Ситуація загострилася 8 листопада, коли велика група мігрантів вчинила спробу силового перетину кордону з Польщею.

ЄС застосує п'ятий пакет санкцій проти Білорусі через ситуацію на кордонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-