Чехія надасть Україні чотири тисячі 152-мм снарядів

Чехія надасть Україні чотири тисячі 152-мм снарядів

Укрінформ
Чеська Республіка безоплатно передасть Україні 4 000 одиниць артилерійських снарядів на суму близько 1 450 000 євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Прага.

Таке рішення було ухвалено урядом Чехії на засіданні ввечері 26 січня з метою посилення обороноздатності України.

«Протягом тривалого часу ми розвиваємо співпрацю з Україною та підтримуємо її на шляху до демократії. У нашому розпорядженні – досить широка шкала можливостей, від політичної та дипломатичної підтримки до конкретних її проявів, таких як передача боєприпасів, які я вважаю як важливий жест солідарності», – сказала міністр оборони республіки Яна Чорнохова.

Читайте також: «Єдинороси» просять Путіна відправити зброю в ОРДЛО «для стримування агресії»

Таким чином, Чехія відправить до України 4 006 одиниць артилерійських снарядів калібром 152 мм. Поставка буде оформлена як договір про дарування.

Снаряди призначені для самохідної гармати-гаубиці "Дана". За словами співробітника пресслужби Міноборони Якуба Файнора, у чеській армії достатньо таких снарядів, і їх неможливо використати у нових гарматах, які країна купує у Франції. Нові артилерійські гармати мають калібр 155 мм, який використовують члени НАТО. Водночас він наголосив, що снаряди, що призначаються Україні, не є «непотрібним майном».

Нагадаємо, з кінця жовтня Росія стягує війська до українських кордонів. Західні ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що російське вторгнення в Україну може статися на початку 2022 року, до цього залучать близько 175 тисяч військовослужбовців РФ. Ситуація біля східного українського кордону викликає занепокоєння серед чиновників США та країн Європи.

Читайте також: Надання зброї Україні: у Польщі заявили, що діятимуть непублічно

Європейський Союз та Сполучені Штати пригрозили новими руйнівними економічними санкціями проти Росії, якщо вона вторгнеться до України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-