Північноатлантична Рада засудила військове вторгнення Росії в Україну

Північноатлантична Рада засудила військове вторгнення Росії в Україну

Заява
Укрінформ
Північноатлантична Рада рішуче засудила безпідставну та неспровоковану агресію проти України, висловила солідарність з Україною та її народом, та закликала Росію негайно та безумовно зупинити агресію.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Північноатлантичної зади за підсумками надзвичайного засідання, що відбулося сьогодні, повний текст документу оприлюднений на сайті НАТО.

«Ми засуджуємо у найбільш рішучих термінах російську жахливу атаку на Україну, яка є повністю невиправданою та неспровокованою. Наші думки – з тими, хто були вбиті або поранені, і з усім народом України. Ми також засуджуємо Білорусь за те, що вона зробила цю атаку можливою», - йдеться документі.

Як зазначається, ця нова атака є грубим порушенням міжнародного законодавства, включаючи хартію ООН, і повністю суперечить російським зобов’язанням відповідно до Гельсінського заключного акту, Паризькій хартії, Будапештському меморандуму та Основоположному акту НАТО-Росія. Такі діє є актом агресії проти незалежної та мирної країни.

«Ми стоїмо поряд із народом України та її законно, демократично обраними Президентом, парламентом та уряду. Ми будемо завжди продовжувати нашу повну підтримку територіальній цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води. Ми закликаємо Росію негайно припинити свої військові дії та вивести всі сили з України, повністю поважати міжнародне гуманітарне право, та дозволити безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ та допомогу для всіх осіб, що їх потребують», - наголошується у заяві Північноатлантичної ради.

Учасники зустрічі рішуче засудили рішення Росії поширити визнання сепаратистських регіонів на сході України. Це надалі підриває суверенітет та територіальну цілісність України, суперечить Мінським домовленостям, під якими Росія поставила свій підпис, наголошується в заяві. Як зазначається, союзники ніколи не визнаватимуть це протизаконне визнання.

Члени Північноатлантичної Ради закликали Росію повернути назад на обраному нею шляху насильства та агресії.

«Російські лідери мають нести повну відповідальність за наслідки своїх дій. Росія буде платити дуже високу економічну та політичну ціну. НАТО буде продовжувати тісну координацію з відповідними залученими сторонами та іншими міжнародними організаціями, включаючи ЄС», - наголосили учасники зустрічі.

В документі нагадується, що від початку цієї кризи НАТО, країни-союзниці та партнери Альянсу доклали всіх зусиль, щоб використати дипломатію та діалог з Росією, включаючи на найвищому рівні, та зробили багато змістовних пропозицій для зміцнення безпеки всіх держав у Євроатлантичному просторі. Союзники послідовно запрошували Росію до переговорів в рамках Ради НАТО-Росія. Росія ніколи не відповідала на ці зусилля взаємністю. Тож Росія, і лише вона, є стороною, що обрала шлях ескалації.

«Дії Росії спричиняють серйозну загрозу для Євроатлантичної безпеки, і вони матимуть геостратегічні наслідки. НАТО буде продовжувати здійснювати всі необхідні заходи, зоб забезпечити безпеку й оборону для всіх союзників. Ми розгорнули додаткові оборонні наземні та повітряні сили у східній частині Альянсу, а також додаткові військово-морські спроможності. Ми підвищили готовність наших сил до відповіді на всі непередбачувані обставини», - наголосили учасники Північноатлантичної Ради

За повідомленням, під час засідання союзники провели консультації за Статтею 4 Вашингтонського договору. Вони вирішили, у відповідності д оборонного планування із захисту всіх союзників, здійснити додаткові кроки для подальшого зміцнення стримування й оборони в усьому Альянсі. Ці заходи є і залишатимуться запобіжними, пропорційними та не спрямованими на ескалацію.

«Наші зобов’язання за Статтею 5 Вашингтонського договору (про колективну оборону – ред.), -залишаються твердими. Ми залишаємося єдиними у готовності захищати одне одного», - йдеться у повідомленні.

Сьогодні, близько 4 ранку 24 лютого Росія розпочала війну проти України та завдала ударів по українським містам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-