В ОБСЄ може бути неформальний бюджет через росію – Рау

В ОБСЄ може бути неформальний бюджет через росію – Рау

Укрінформ
Новий бюджет ОБСЄ може бути неформальним та наповнюватися коштами з внесків більшості країн-учасниць через блокуючу позицію росії та її зловживання діючим в організації принципом консенсусу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час свого виступу на Бледському стратегічному форумі (м. Блед, Словенія),

"Зараз все вказує на те, що ми будемо змушені рухатися далі з неформальним бюджетом, який базуватиметься на добровільних внесках з боку переважної більшості країн-учасниць. Чому так? Тому що ми не хочемо йти на компроміси щодо цінностей, на яких побудована організація", - заявив Рау.

Читайте також: Голова ОБСЄ закликав росію негайно припинити війну проти України

Він наголосив на тому, що "переважна більшість країн-учасниць віддана захисту цінностей, на яких базується організація". Разом з цим, рішення в ОБСЄ приймаються на основі консенсусу, а "це означає, що потрібно також отримати згоду росіян на усі питання, які стосуються ОБСЄ, включаючи бюджет".

Як відомо, раніше через блокування рф в ОБСЄ не вдалося досягти консенсусу щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Читайте також: Генсек ОБСЄ: Для миру в Україні ми готові запропонувати всі свої інструменти

Чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау анонсував на початку серпня, що ОБСЄ запускає велику програму для України з метою її підтримки у подоланні пов’язаних із війною викликів. Ця програма фінансуватиметься країнами-учасницями і втілюватиметься без згоди рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-