Міністр оборони Британії: росія виявилася неспроможною зламати опір українців

Міністр оборони Британії: росія виявилася неспроможною зламати опір українців

Укрінформ
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, підбиваючи підсумки календарного року, зазначив, що вторгнення росії в Україну було протиправне, нічим не спровоковане, а також відзначив мужній опір українського народу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт уряду Великої Британії.

“Сьогодні 300 днів так званої операції, яка мала бути триденною. Оскільки цей календарний рік добігає кінця, я хочу ще раз згадати про незаконне, неспровоковане вторгнення росії в Україну та мужній опір українського народу”, - сказав Воллес.

Він зазначив, що з моменту повномасштабного вторгнення 24 лютого росія не змогла досягти своїх стратегічних цілей. Жоден з оперативних командирів, який перебував на посаді 24 лютого, не втримався на посаді. росія втратила чимало генералів і командирів.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн та Ріші Сунак обговорили ситуацію в Україні

Чутки про звільнення генерала герасимова досі ходять, додав міністр, адже путін й далі намагається уникнути особистої відповідальності за провал так званої операції, велику кількість загиблих та проведення часткової мобілізації, що викликає дедалі більше невдоволення в суспільстві.

Глава Міноборони наголосив, що понад 100 тисяч російських військових убиті, поранені або дезертували. Ще однією причиною суттєвого зниження потужності російської армії він назвав втрату понад 4 500 одиниць бронетехніки, понад 140 гелікоптерів та сотень артилерійських установок. Концепція російської батальйонно-тактичної групи, гордість їхньої військової доктрини, яка протягом десяти років давала росіянам привід пишатися, виявилася неспроможною зламати опір українців.

Читайте також: Втрати рф в Україні з початку війни: 100 тисяч військових, 3000 танків і 6000 бронемашин

Воллес зауважив, що боєздатність розгорнутих сухопутних військ рф упала більш ніж на 50%. Повітряні сили виконують усього кілька десятків вильотів на день проти 300 на день у березні. А щодо розхваленого чорноморського флоту росії, то він мало відрізняється від звичайної флотилії берегової оборони, додав британський міністр.

За його словами, справи найманців не кращі. Сотні загинули в результаті нещодавнього вибуху в штаб-квартирі ПВК “Вагнер” в Луганській області.

Також міжнародні санкції, в тому числі застосовані Великою Британією, завдали шкоди оборонній промисловості кремля. У росії закінчуються запаси, і вона витратила значну частину своїх балістичних ракет SS-26 “Іскандер”. А неспроможність президента путіна зібрати новобранців і техніку означає поразку на полі бою, наголосив Воллес.

Читайте також: Ніхто не має права вето на оборонну допомогу УкраїніБілий дім

Він нагадав, що на піку свого наступу в березні росія окупувала близько 27 відсотків українських земель. Відтоді Україна звільнила близько 54 відсотків території, захопленої з лютого. Наразі росія контролює близько 18 відсотків міжнародно визнаних територій України.

Як відомо, кремль вперше за десятиліття скасував щорічну пресконференцію.

Велика Британія залишається одним із найбільших постачальників військової допомоги Україні після повномасштабного вторгнення рф. Крім того, Британія надає можливості для підготовки українських військових.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-