На Банковій готують іще одну версію добору суддів до КСУ

На Банковій готують іще одну версію добору суддів до КСУ

Укрінформ
Офіс Президента України завершує роботу над іще однією версією процедури добору суддів Конституційного Суду, яку обговорять з міжнародними партнерами.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в інтерв’ю Liga.net, передає Укрінформ.

"У значної частини депутатів є побоювання. Я б не артикулював тезами "зовнішнього управління". Але вони (депутати – ред.) дивляться на ситуацію із сьомим членом дорадчої групи експертів (як це передбачено у рекомендаціях Венеційської комісії - ред.) через призму надмірного втручання в дискрецію суб’єктів призначення суддів КСУ. Разом із тим, ми розуміємо, що не враховувати критерій доброчесності під час призначення суддів КСУ – це викликатиме великий сумнів щодо якості суддів. Тому ми зараз фіналізуємо версію, яка може бути компромісом і влаштувати абсолютно всіх", - сказав Смирнов.

Читайте також: В ОП сподіваються, що питання з групою експертів з відбору суддів КСУ вирішиться найближчим часом

Таким чином, зауважив він, зараз фактично є дві версії добору суддів КС. Перша – дорадча група експертів із семи членів, тобто додається сьомий член від міжнародних партнерів, голос якого буде вирішальним.

Інша версія, яку, за словами Смирнова, зараз "проговорюють з нашими партнерами", - залишити шість членів. "Процедурні рішення ухвалюються простою більшістю (чотири голоси з шести). Але водночас за рішення про відповідність критеріям доброчесності та компетентності мають проголосувати мінімум два міжнародники. Фактично ми переносимо на дорадчу групу експертів формулу, яка була закладена в основу роботи Етичної ради при Вищій раді правосуддя. Сподіваюсь, це буде легше пояснити парламентаріям", - зазначив він.

На запитання, чи є шанси, що на компромісну версію погодяться міжнародні партнери, Смирнов відповів ствердно. "Є (шанси - ред.). Минулого тижня я мав розмову з МВФ щодо програми підтримки України, це питання порушувалося. Я презентував їм альтернативну версію і побачив зацікавленість. Якщо ми відкинемо цей варіант – повернемось до попереднього", - підкреслив він.

Читайте також: Рада суддів оприлюднила список кандидатів у судді КСУ

При цьому Смирнов зауважив, що до кінця березня треба "поставили крапку в цьому питанні".

Як повідомлялося, реформа Конституційного Суду є одним з критеріїв, які Україна має виконати для подальшого зближення з ЄС. Україна має привести процедуру добору суддів КСУ відповідно до рекомендацій Венеційської комісії.

Венеційська комісія рекомендувала включити у дорадчу групу експертів, яка перевірятиме кандидатів у КС, ще одного, сьомого члена з міжнародних експертів. Цей сьомий незалежний експерт мав би нівелювати політичний вплив на відбіркову комісію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-