Розмова Зеленського із Сі може зменшити ймовірність передачі Китаєм зброї рф – експерт

Розмова Зеленського із Сі може зменшити ймовірність передачі Китаєм зброї рф – експерт

Укрінформ
Можлива телефонна розмова між лідерами України та КНР Володимиром Зеленським і Сі Цзіньпіном навряд чи змінить китайську позицію на більш прихильну до України, однак вона може зменшити ймовірність передачі Китаєм зброї росії.

Таку думку висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта під час онлайн-брифінгу на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіна до москви. Що це означає для України?» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Сильно змінити ситуацію (в результаті розмови Зеленського і Сі Цзіньпіна - ред.), на мою думку, немає шансів. Я не думаю, що можуть бути досягнуті якісь прориви для української сторони, тому, що Китай дуже серйозно розглядає роль рф у своїй геополітиці. Але, звичайно, якщо розмова відбудеться, це буде позитивом для України у плані того, що, можливо, це зменшуватиме ймовірність того, що Китай передаватиме росії озброєння", - сказав Пойта.

Він додав, що попри той факт, що Президент Зеленський є дуже впливовим харизматичним лідером, здатним переконувати уряди, що всі неодноразово бачили, на російську сторону "ця харизма і ці аргументи не діяли".

"На китайську сторону, я думаю, вони також не подіють, тому що Китай абсолютно не чутливий до питань, пов'язаних з порушенням міжнародного права або навіть територіальної цілісності, попри його риторику. Тому серйозних проривів не буде, я думаю, але все одно це краще, ніж нічого", - зауважив експерт.

За його словами, подібні телефонні розмови зазвичай тривають протягом 30-60 хвилин.

"Це досить короткий час: привітання, обмін вступними словами і доведення своєї позиції. Під час таких переговорів, як правило, дуже мало можливостей для репліки, реакції на позицію співрозмовника, щоб намагатися його переконати. Тому, скоріш за все, українська сторона зачитає позицію відповідно до плану Зеленського, яким чином Україна бачить вирішення російсько-української війни і встановлення справедливого миру, що грунтується на міжнародному праві. А китайська сторона, відповідно, скоріш за все, прочитає свою "позицію з 12 пунктів". Поки що отакі дуже обережні очікування", - зазначив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння.

Читайте також: росія і Китай намагаються зруйнувати світовий порядок – Білий дім

Як повідомлялося, віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук поінформувала, що зараз офіційний Київ чекає на підтвердження проведення телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна після його візиту до москви.

20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до росії з триденним візитом. Переговори Сі та путіна в понеділок тривали чотири з половиною години.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-