Румунія підтримуватиме Україну до перемоги – глава МЗС

Румунія підтримуватиме Україну до перемоги – глава МЗС

Оновлено
Укрінформ
Румунія продовжуватиме різнобічну підтримку України стільки, скільки потрібно, щоб отримати перемогти у війні, а також сприятиме на шляху інтеграції в ЄС і НАТО.

Про це сьогодні у Бухаресті, відкриваючи засідання Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи, сказав міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску, повідомляє власкор Укрінформу.

“Ця подія є ще одним доказом того, що Румунія, наш регіон і, власне, весь світ солідарні з Україною та високо оцінюють її надзвичайну стійкість перед обличчям жорстокої російської агресії. Ми продовжуємо вшановувати жертв війни росії проти України і повинні продовжувати добиватися відповідальності за злочини, скоєні у вашій країні. Румунія стояла поруч з Україною від першого дня цієї агресії як сусід і справжній друг. Як опора регіональної стабільності в Чорноморському регіоні, гарант безпеки, Румунія негайно надала серйозну відповідь”, - сказав міністр.

Богдан Ауреску наголосив на практичній підтримці Румунії українському народу.

Читайте також: Керівництво МЗС та Міноборони Румунії, України і Молдови проведе зустріч у Бухаресті

“Ми запропонували підтримку 3,9 млн українських біженців. А також сприяли транзиту через нашу територію майже 15 мільйонів тонн зерна з України. Запевняю вас, що румунська підтримка України триватиме. Ми також сприятимемо Україні на її європейському та євроатлантичному шляху інтеграції”, - сказав він.

Міністр підтвердив повну рішучість продовжувати багатовимірну підтримку України стільки, скільки потрібно, щоб отримати перемогу у війні.

“Ми всі хочемо миру, миру при повній повазі суверенітету і територіальної цілісності України, при повній дотриманні Статуту ООН і основоположного принципу міжнародного права. Але переговори можуть початися тільки тоді, коли Україна буде готова і перемога буде виглядати так, як вона її визначить”, - сказав Ауреску.

Читайте також: Чорне море має знову стати мирним - організатори конференції Кримської платформи

Він також наголосив, що Україна є важливою для майбутнього європейської безпеки: “Зрозуміло, що Україна є важливою для нашої майбутньої європейської безпеки, як і Республіка Молдова. Для Румунії на національному рівні більш ніж зрозуміло, що зміцнення безпеки України та Республіки Молдова означає зміцнення нашої власної безпеки”.

Політик висловив стурбованість встановленням російського контролю в північно-західній частині Чорного моря.

“росія розширила контроль над північно-західною частиною Чорного моря в безпосередній близькості від румунських вод і, безумовно, союзних територіальних вод, посилюючи потужність економічної діяльності, створюючи основні проблеми для морського транспорту та обмеження свободи судноплавства та збільшуючи ризик прорахунків”, - сказав Ауреску.

Він наголосив, що Чорне море має вирішальне значення для колективної безпеки НАТО, майбутнього європейської безпеки та процвітання, а також основ, що ґрунтуються на міжнародному порядку.

У свою чергу міністр оборони Румунії Ангел Тілвар заявив, що його країна залишається надійним партнером України від першого дня російської агресії.

"росія не змогла нас поділити і не досягнула своїх стратегічних і військових цілей. Міжнародна підтримка, яку було запропоновано Україні, була поворотним пунктом, і ми вирішили, що повинні підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно", – заявив він.

Тілвар зауважив, що росія зараз намагається утримати окуповану територію, а Україна робить прогрес у визволенні своїх земель. Утім, як зауважив міністр, НАТО і західні партнери не повинні недооцінювати можливості росії. Відтак, ця конференція спрямована на те, щоб продемонструвати єдність міжнародної спільноти, а також обговорити значення Чорноморського регіону для безпеки Європі.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Бухаресті проходить Перша Чорноморська безпекова конференція Міжнародної Кримської Платформи, яка зібрала представників понад 50 країн та організацій.

Фото: Богдан Ауреску, Твіттер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-