В австрійському Клостернойбурзі праві популісти та соціал-демократи були не раді меру Бучі

В австрійському Клостернойбурзі праві популісти та соціал-демократи були не раді меру Бучі

Укрінформ
Міський голова Бучі Анатолій Федорук виступив у п’ятницю на засіданні муніципальної ради австрійського міста Клостернойбург, однак представники ультраправої "Австрійської партії свободи" (FPÖ) та "Соціал-демократичної партії Австрії" (SPÖ) не стали вітати його промову, оскільки це - "не тема ради".

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Austria Presse Agentur (АРА).

За інформацією австрійського інформагентства, мер Бучі став гостем на засіданні муніципальної ради Клостернойбурга (Нижня Австрія) за посередництва місцевої благодійної організації Klosterneuburg hilft, яка опікується 600 українськими переселенцями. У своїй промові він подякував Австрії за підтримку українського цивільного населення та розповів про життя в Бучі.

Читайте також: Австрійський проєкт надав допомогу майже п’ятьом тисячам дітей з Харківщини

"Жителі Бучі живуть під девізом "Не пробачити, не забути". Пройде багато часу, перш ніж Буча стане такою, як раніше", - сказав мер.

При цьому він вказав на те, що близько 90% населення повернулося до міста і має сильне бажання відбудувати місто.

Мер розповів депутатам австрійського міста, що під час окупації російські військові вбили понад 400 містян. "Кожен четвертий загиблий у всій Київській області був із Бучі", - сказав мер.

Читайте також: Президент вручив Бучі відзнаку «Місто-герой»

Він додав, що ще не всі загиблі ідентифіковані. "У нас є могили невідомих людей, чиї надгробки пронумеровані ", - зазначив Федорук.

Як зазначає АРА, мера Бучі привітали промовами всі фракції місцевої ради, окрім "Австрійської партії свободи" та "Соціал-демократичної партії Австрії".

"Ми робимо недостатньо, щоб допомогти вам", - заявив представник міської ради від ліберальної партії NEOS Клеменс Абляйдінгер.

Читайте також: Україна та Австрія поглиблюватимуть співпрацю у сфері культури – МКІП

Агентство вказує на те, що член міськради Йозеф Пічко, який є одним з двох представників FPÖ у раді, взагалі був відсутній під час виступу Федорука. "Це не є темою муніципальної ради", - пояснив представник "Австрійської партії свободи" свою позицію.

Водночас австрійська газета Der Standard взяла коментар в очільника місцевого відділення SPÖ Карла Шміда, який пояснив мовчання соціал-демократів під час виступу мера Бучі тим, що "обговорення воєнних потрясінь в Україні у місцевій раді Клостернойбурга – не найкраще місце", і "муніципальна рада має інші завдання". Саме ж запрошення Федорука для виступу у муніципальній раді він назвав "політичною акцією бургомістра" – тобто, міського голови Штефана Шмукеншлагера, який представляє ÖVP.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 30 березня виступав з онлайн-промовою перед Національною радою Австрії. Водночас ультраправа та проросійська Партія свободи (FPÖ) виступила проти промови глави Української держави, оскільки його виступ як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії нібито є порушенням нейтрального статусу країни. Крім того, непрямий бойкот виступу Президента України здійснили і в Соціал-демократичній партії – половина з її депутатів у Національній раді, включаючи лідерку Памелу Ренді-Вагнер, були відсутні під час виступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-