Від саміту Ради Європи Україна очікує посилення підтримки - Стефанчук

Від саміту Ради Європи Україна очікує посилення підтримки - Стефанчук

Укрінформ
Україна розраховує, що на саміті Ради Європи будуть ухвалені рішення щодо створення спецтрибуналу, механізму компенсацій росією завданих Україні збитків та підтримки Формули миру.

Про це заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у відеозверненні до учасників засідання Постійного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи у Рейк'явіку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саміт має прийняти далекоглядну програму для Ради Європи… Четвертий саміт має подбати про те, щоб РЄ посилила свою підтримку України негайно та після завершення війни», - сказав Стефанчук.

За його словами, спільна відданість принципам поваги до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав має залишатися непохитною, світ потребує чітких гарантій неповторення агресій, що передбачає мирний план Президента України Володимира Зеленського.

«Зараз є час для його імплементації. Ми очікуємо, що РЄ зіграє свою роль у втіленні в життя Формули миру в тих сферах, де це дозволяє її мандат», - наголосив Голова ВР.

Читайте також: Стефанчук обговорив із головою парламенту Португалії інтеграцію України до ЄС та НАТО

Він зазначив, що українська сторона очікує, що саміт підтримає заснування Спеціального міжнародного кримінального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України, а також створення міжнародного механізму компенсації завданих у ході агресії збитків.

«Визначення регістру шкоди, завданої агресорами, - це історичне рішення, яке дозволить нам розпочати процес встановлення справедливості. Але це лише перший крок», - переконаний очільник парламенту.

Сьогодні Європа стикається з надзвичайними викликами на тлі повномасштабної брутальної російської агресії проти України, констатував Стефанчук. Він назвав війну атакою на всі спільні цінності та принципи, основи європейської безпекової архітектури, покликаної запобігти повторенню звірств Другої світової війни. Тож у ці темні для континенту часи відданість цим цінностям і принципам є важливою як ніколи.

Читайте також: На саміті НАТО Україна розраховує отримати чіткі часові рамки щодо членства - Стефанчук

Голова ВР наголосив, що ПАРЄ як важлива частина Ради Європи несе «вирішальну відповідальність» у відповіді на російську агресію, в тому, щоб зайняти чітку позицію проти порушення міжнародного права. Стефанчук відзначив, що цей орган уже зробив низку дуже важливих кроків, зокрема, виключив росію зі своїх лав, підтримав створення спеціального міжнародного трибуналу та започаткування механізму відшкодування, визнання російського режиму терористичним, а депортації українських дітей у росію - актом геноциду. Зараз на часі довести спроможність покарати злочинця і відновити справедливість, переконаний політик.

«Держава-агресор, усі злочинці з числа вищого керівництва рф мають бути притягнуті до відповідальності за заподіяне. Українці відчайдушно потребують справедливості, але весь світ не буде безпечним, якщо винні уникнуть покарання», - заявив Стефанчук.

Як повідомлялося, 4-й саміт глав держав та урядів Ради Європи відбудеться 16-17 травня 2023 року в столиці Ісландії Рейк’явіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-