Аналогії між спецтрибуналом для РФ і Нюрнберзьким процесом цілком виправдані - Кориневич

Аналогії між спецтрибуналом для РФ і Нюрнберзьким процесом цілком виправдані - Кориневич

Вечірній стрім
Укрінформ
Правова відповідь міжнародної спільноти на розв’язану Росією найбільшу з 1945 року війну в Україні має в цілому нагадувати міжнародний судовий процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини в Нюрнберзі.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в ефірі програми «Укрінформ. Вечірній стрім».

«Я переконаний, що трибунал (щодо злочину агресії Росії проти України – ред.) нам потрібен. Саме тому ми працюємо разом з колегами, щоб цей трибунал був створений. У цій ситуації, коли ми маємо найбільшу в Європі війну, починаючи з 1945 року, історичні аналогії з Нюрнбергом певною мірою логічні і виправдані, тому що ця війна Росії проти України – як мінімум, найбільша війна в Європі з 1945 року. Відповідно, ми переконані, що правова відповідь на неї з боку міжнародної спільноти має бути адекватною і такою, яка буде в цілому нагадувати відповідь, яка була надана у 1945-1946 році в Нюрнберзі», - сказав Кориневич.

Читайте також: Автор фільму про Голодомор в Україні: На жаль, не було «Нюрнбергу» для радянських злочинів

Він додав, що за цю війну російський агресор має понести повну і всеохоплюючу відповідальність, тобто відповісти за все зроблене на шкоду Україні і в порушення міжнародного права.

Водночас Кориневич зауважив, що наразі не існує механізму відповідальності за злочин агресії і механізму компенсацій і репарацій після війни. Тому в рамках руху до повної і всеохоплюючої відповідальності ці дві прогалини треба заповнити.

У цьому контексті дипломат акцентував, що злочин агресії - це відповідальність за всю війну як таку.

«Важливо розуміти, що воєнний злочин – це жахливо, злочин проти людяності – це жахливо. Але це елемент, це епізод, це подія. А відповідальність за злочин агресії – це відповідальність за все, що вони (росіяни – ред.) тут наробили. Я переконаний, що вона має настати. Тому має бути створений трибунал, і ми його маємо створити спільно з нашими міжнародними партнерами», - наголосив посол з особливих доручень МЗС.

Читайте також: Майбутній суд над росією стримуватиме агресорів, як свого часу Нюрнберг - Україна в ООН

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-