ЄС має дати Україні далекобійні ракети, техніку і все, що їй треба для перемоги - глава МЗС Литви

ЄС має дати Україні далекобійні ракети, техніку і все, що їй треба для перемоги - глава МЗС Литви

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс переконаний, що Європейський Союз має докладати більших зусиль для досягнення перемоги України у розв'язаній Росією війні, зокрема надаючи все необхідне Києву озброєння.

Про це він заявив під час участі у неформальній зустрічі глав МЗС країн ЄС в іспанському Толедо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, що ЄС міг би зробити більше для перемоги України, очільник зовнішньополітичного відомства Литви сказав: «Передусім треба припинити скаржитися на (недостатні) досягнення на полі бою та надавати все необхідне. Якщо вони (українці) говорять, що їм потрібні ракети великого радіуса дії, ми маємо доставити такі ракети. Якщо вони говорять, що їм потрібно більше броньованих машин, треба доставити такі машини. Перемога – це важкий процес, від включає багато етапів, операцій, розвивається у багатьох просторах, включаючи повітряний та морський. Ми маємо доставляти те, що ми можемо».

Читайте також: Щороку €5 мільярдів військової допомоги: країни ЄС розглянуть створення спецфонду для України

Литовський дипломат зауважив, що перемогу України міг би визначати стратегічний прорив на полі бою. У нинішній війні це міг би бути тактичний прорив, який матиме стратегічні наслідки. Наприклад, прорив українських військ до Азовського моря, встановлення контролю над шляхами постачання російських загарбників. На думку політика, це досяжні цілі.

«Проблема у тому, що росіяни... мали достатньо часу, щоб окопатися та створити лінії перешкод. Три лінії оборони були зведені. Українці проривають першу, але ще дві попереду, і це вимагає багато зобов’язань з нашого боку. Деякі країни можуть почуватися втомленими або виснаженими, і це зрозуміло. Але ми маємо чітко розуміти, чого нам коштуватиме, якщо ми не будемо підтримувати Україну до перемоги. Тоді ми, виходить, будемо чекати на Путіна», - заявив Ландсбергіс. 

На його переконання, ЄС має змінити риторику та відмовитися від формули, що «буде з Україною так довго, як це буде необхідно». 

«Я думаю, ця фраза не є більше достатньою. Ми маємо бути відкритими в тому, якою є наша мета. І мусимо дуже точно визначити, що ми маємо бути разом з Україною до її перемоги. Бо якщо ми не говоримо цього, це означає, що ми маємо у думках і іншу опцію, і єдиною є перемога Путіна», - заявив литовський урядовець, зауваживши, що такий розвиток означав би катастрофу для Європи.

Читайте також: Латвія витрачає більш як 1% ВВП на військову допомогу Україні - міністерка оборони

«Це могла б бути катастрофа… не лише для моєї країни, а й для інших, для регіону Чорного моря, який може стати морем, яке контролюватиметься Росією. Це могла б бути нова реальність для усього світу. Тож ми... маємо здійснювати планування для того, щоб Україна перемогла, і надавати їй усе, чого вона потребує, щоб досягти цієї перемоги. Щоб українці відчували нашу підтримку, коли воюють за свою свободу та за нашу безпеку», - наголосив литовський міністр. 

Як повідомлялося, у Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС проходить неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), головними темами якої є розвиток ситуації в Україні та в країнах африканського регіону Сахель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-