Перемога України буде поразкою не тільки Путіна, а й Лукашенка - Тихановська

Перемога України буде поразкою не тільки Путіна, а й Лукашенка - Тихановська

Укрінформ
Перемога України буде остаточною поразкою як Путіна, так і Лукашенка, і білоруси підтримують боротьбу українців, оскільки йдеться про "спільну війну за свободу".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська під час Варшавського безпекового форуму.

"Допоможімо Україні перемогти в цій несправедливій війні. Перемога України буде остаточною поразкою Путіна і Лукашенка. Багато білорусів борються за українську свободу в час, поки ми говоримо. Багато з них вже віддали свої життя в цій боротьбі, тому що ми розуміємо, що це – наша спільна війна за свободу", - сказала вона.

За словами Тихановської, на відміну від більшості росіян, білоруси сьогодні виступають проти війни Росії в Україні: "Лише 2% підтримують участь білоруської армії у війні. Режим не зміг провести мобілізацію. Якщо режим Лукашенка накаже військам напасти на Україну, вони повернуться проти нього".

Читайте також: Верховний суд Білорусі підтвердив 15-річний вирок Тихановській

З огляду на це лідерка опозиції закликала "розрізняти народ і режим" у Білорусі.

"Протягом усього минулого століття ми, білоруси, були серед тих, хто жив у чорній тіні Росії, разом з литовцями, естонцями, українцями, молдованами та багатьма іншими народами. Зрештою, ми всі вийшли з цієї тіні. Ми, білоруси, точно зробили це у 2020 році, завдяки нашій мирній революції, яка все ще триває", - наголосила вона.

Після 2020 року весь світ знає, що "Білорусь – це не Росія і ніколи нею не буде", впевнена Тихановська. "Індивідуальне життя з його потребами традиційно майже нічого не означає в Росії, і майже нічого не означає для Лукашенка. Це те, що відрізняє Лукашенка від білоруського народу і Росію від Європи", - зазначила опозиціонерка.

Вона закликала світ перестати думати про Білорусь як про частину Росії: "У нас інша культура, інша історія, інша мова. Ми маємо власну ідентичність. Ми були частиною Європи за багато століть до того, як Росія прийшла в Білорусь. Білорусь була Європою і завжди буде Європою. Коли ми, білоруси, обрали демократію у 2020 році, ми повернулися до нашого європейського коріння".

Читайте також: У Білорусі син опозиціонера Бабарико отримав тюремний термін

Тихановська додала, що в Україні, як і в Білорусі, Росія має ту саму мету – колонізацію і підкорення. "В Україні Росія воює танками і ракетами. У Білорусі вона встановлює контроль через економічне домінування, військову присутність і страждання", - зазначила лідерка опозиції.

Як повідомляв Укрінформ, опозиційний перехідний кабінет міністрів Білорусі на чолі зі Світланою Тихановською заявив про денонсацію політичних і військових домовленостей із Росією та звернувся до білоруського народу та військових.

Фото: Пул Первой

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-