Кабмін попередив про відповідальність за вживання терміна «молдовська мова»

Кабмін попередив про відповідальність за вживання терміна «молдовська мова»

Заява
Укрінформ
Кабінет Міністрів ухвалив рішення стосовно використання в Україні поняття «румунська мова» замість «молдовська мова» та попереджає про дисциплінарну відповідальність держслужбовців, які порушать цю норму.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву оприлюднено на Урядовому порталі.

«Наразі триває робота щодо приведення у відповідність до цього рішення діючого законодавства України, що включає багато внутрішніх нормативно-правових актів. Окремо зауважуємо, що всі подальші акти уряду будуть прийматися з урахуванням домовленостей. А всі державні службовці, які допускатимуть порушення рішення уряду, будуть нести дисциплінарну відповідальність», - йдеться у заяві.

У КМУ прокоментували ситуацію з підручниками, в яких ще використано поняття «молдовська мова». У четвер Міністерство освіти та науки України зупинило додатковий друк цих підручників. Відомство також розробляє механізм заміни раніше надрукованих примірників.

«Факти, зазначені у ЗМІ щодо надрукованих підручників, стосуються примірників, затверджених до друку у травні цього року. Основний тираж цих підручників був надрукований ще влітку, до прийняття рішення щодо невикористання поняття «молдовська мова», - зазначили в уряді.

Читайте також: Санду вітає відмову України від терміну «молдовська мова»

Напередодні румунські ЗМІ звернули увагу на те, що українське державне видавництво «Світ» готує підручники «Молдовська мова» та «Молдовська та світова література» – обидва для учнів 5-х класів на Одещині.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку у зв'язку з цим нагадав про обіцянку українського уряду відмовитися від терміну «молдовська мова» і визнати румунську єдиною мовою, якою розмовляє румунська меншина в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня на спільному засіданні урядів України та Румунії було ухвалено відмовитися від терміна «молдовська мова».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-