Зеленський закликає світ створити правову базу для використання Україною заморожених активів РФ

Зеленський закликає світ створити правову базу для використання Україною заморожених активів РФ

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає міжнародних партнерів швидше створити правову базу для використання на підтримку України заморожених російських активів.

Як передає Укрінформ, про це Президент написав у соціальній мережі X.

За словами Зеленського, "заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів. Вони мають бути використані на підтримку України. Це історична можливість змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

Як наголосив Президент, "російським елітам і керівництву байдуже до людських життів, але понад усе не байдуже до грошей. Втрата активів буде для них найболючішою втратою. Вони відчують справжню силу міжнародної спільноти і побачать, що світ сильніший за терор".

На переконання глави держави, рішення про використання заморожених російських активів для підтримки України буде цілком справедливою та законною відповіддю на агресію Росії проти України.

"Це буде правильний сигнал усім потенційним агресорам у світі: напад на іншу державу не приносить дивідендів, агресор змушений зрештою платити", - заявив Зеленський і закликав партнерів швидко рухатися до створення відповідної правової бази.

"Цього року ми маємо досягти відчутного прогресу в питанні використання заморожених російських активів на користь України. На шляху до цієї мети ми твердо покладаємося на лідерство "Групи семи", - зауважив Президент.

Читайте також: Зеленський: Пріоритет держави - дати все необхідне для фронту

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня 2023 року на саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Він створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії команда Міністерства юстиції подала 36 позовів щодо конфіскації активів осіб, причетних до воєнних та інших злочинів проти України.

За словами заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми, Україна може щорічно отримувати до 15 мільярдів доларів доходів від заарештованих російських активів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-