Представлений спікером Джонсоном законопроєкт цілком влаштовує Україну - Огризко

Представлений спікером Джонсоном законопроєкт цілком влаштовує Україну - Огризко

Ексклюзив
Укрінформ
Представлений напередодні спікером Палати представників США Майком Джонсоном законопроєкт на понад $60 млрд цілком влаштовує Україну.

Про це ексглава МЗС України, керівник Центру досліджень Росії Володимир Огризко сказав в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.

«Ми зараз знаходимося в тій ситуації, коли маємо лише дякувати за будь-яку допомогу. Тим більше, коли йдеться про чіткі та зрозумілі положення і про понад 60 мільярдів доларів. Це означатиме, що ми отримаємо все те, що зараз є для нас справді критично важливим. Хай навіть частково у вигляді якоїсь позики – жодного значення це не має. Тим більше, в законопроєкті прописано, що в разі необхідності Конгрес може списати заборгованість через короткий період часу, через рік, що, певен, і буде зроблено. Тож, якщо говорити коротко - такий варіант нас цілком влаштовує. Навіть дуже», - наголосив Огризко.

За його словами, питання лише в тому, чи не з'являться раптом у день голосування «зашкварені трампісти», які почнуть використовувати процедуру, яка передбачає можливість обговорення, внесення правок і тому подібне, щоб знову затягнути цей процес.

«Може бути все, що завгодно. А може й не бути. З іншого боку, у спікера Джонсона є безліч можливостей саме таким чином побудувати обговорення і голосування, аби будь-яка загроза була якщо не нівельована, то принаймні зменшена», - підкреслив дипломат.

Огризко зазначив, що після того, як Палата представників ухвалить закон - його знову повинен проголосувати Сенат.

«Якщо цей представлений Джонсоном законопроєкт не зміниться, то він фактично повторює ті основні положення, які були проголосовані раніше у Сенаті. Тому я не думаю, що там буде щось надзвичайне. У кінцевому результаті, якщо в Палаті представників і внесуть якісь незначні поправки, то це не повинно стати причиною неголосування в Сенаті, бо все-таки там сформована проукраїнська більшість, яка, гадаю, ухвалить позитивне рішення», - вважає він.

Читайте також: Комітет Палати представників схвалив законопроєкти про допомогу іноземним державам, зокрема й Україні

У будь-якому разі дипломат закликав українців набратися терпіння.

«Лишилося насправді кілька днів. Військова допомога США Україні точно буде, а це – головне», - підкреслив Огризко.

Як повідомляв Укрінформ, члени Палати представників внесли 137 поправок до законопроєкту H.R. 8035 про виділення Україні допомоги від США. Найбільше правок (24) подала ультраправа конгресвумен-трампістка Марджорі Тейлор-Ґрін. Вона пропонує, зокрема, вимагати від будь-якої країни, яка отримує фінансову американську допомогу, надати США кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою; заборонити фінансування військ НАТО в Україні; наказати президенту вивести США з НАТО; заборонити фінансування України, поки країна не скасує «обмеження права національних меншин, зокрема угорців, використовувати рідну мову в школах» тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-