Португалія докладає всіх зусиль, аби залучити якомога більше країн до участі у Саміті миру - прем’єр

Португалія докладає всіх зусиль, аби залучити якомога більше країн до участі у Саміті миру - прем’єр

Укрінформ
Португалія мобілізує інші країни для залучення їх до участі у Саміті миру, який відбудеться наступного місяця у Швейцарії, й активно підтримує рух України до членства в НАТО та Євросоюзі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив у Лісабоні у вівторок Прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру на спільній пресконференції з Президентом Володимиром Зеленським.

Прем’єр зазначив, що обговорив з Зеленським «актуальну ситуацію на полі бою», а також «допомогу, якої Україна потребує, щоб захистити мир, демократію і всі людські права».

За словами Монтенегру, сторони обговорили питання підготовки мирної конференції у Швейцарії, яка має бути спрямована на досягнення справедливого миру, «щоб проголосити мир на базі формули, яку презентував Президент Зеленський». Прем’єр зазначив, що делегацію Португалії на форумі очолюватиме президент його країни.

Також Португалія проводить велику роботу із залучення інших країн, зокрема тих, що розмовляють португальською мовою, до участі у форумі.

Монтенегру наголосив, що Португалія підтримує Україну на всіх рівнях, «оскільки це війна за наше майбутнє, за Європу, в імʼя демократії».

Сторони, за його словами, обговорили військову, політичну, фінансову та людську допомогу.

Прем’єр наголосив що Україна та Португалія підписали угоду, яка підтверджує двосторонню співпрацю в політичній, безпековій, економічній, культурній, науковій сферах і передбачає заходи, «щоб Україна могла захищатися та відновити свою територіальну цілісність».

За словами прем’єра, передбачено виділення Португалією 200 млн євро допомоги Україні цього року.

Він зазначив що його країна передала Україні «Леопарди», броньовані машини, карети швидкої допомоги, артилерійські системи й бере участь у чеській ініціативи з постачання боєприпасів. Португалія також залучена до підготовки українських пілотів для літаків F-16.

«Ми хочемо пришвидшити надання допомоги Україні», - додав він.

Читайте також: Зеленський: Безпекова угода регулює всі основні аспекти взаємодії між Україною та Португалією

Як повідомляв Укрінформ, Португалії та Україна підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-