Заява Путіна про «нелегітимність» Зеленського була спрямована на іноземну аудиторію - ISW

Заява Путіна про «нелегітимність» Зеленського була спрямована на іноземну аудиторію - ISW

Укрінформ
Російські твердження про нібито «нелегітимність» Президента України Володимира Зеленського є відомою інформаційною операцією Кремля, яку той активно просуває протягом останніх тижнів, частково орієнтуючись на іноземну аудиторію.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW наголошують, що керівник Кремля Володимир Путін грубо спотворив українську Конституцію та українське законодавство для просування російської інформаційної операції щодо нібито «нелегітимності Володимира Зеленського як Президента України» та намагався видати із себе знавця українського законодавства.

«Путін, ймовірно, навмисно роздуває свої заяви такими юридичними тонкощами, щоб створити враження, що він добре знається на українських правових питаннях і є авторитетним експертом у цьому питанні. Використання такої мови, імовірно, також має на меті змусити слухачів повірити в неправдиві наративи Путіна без перевірки фактів, оскільки юридичний жаргон за своєю суттю щільний і непрозорий», - наголошується у звіті ISW.

Однак, зазначають аналітики Інституту, українська Конституція і закон про воєнний стан є не настільки непрозорими, щоб їх не зрозумів звичайний читач. Той факт, що кремлівські чиновники останнім часом докладно розповідають про ці наративи на заходах у закордонних країнах та великих західних виданнях, говорить про те, що ця інформаційна операція Кремля значною мірою націлена на іноземну - переважно західну - аудиторію.

Аналітики ISW вказують, що агентство Reuters перефразувало заяви Путіна під заголовком, який спотворив навіть суть коментарів російського диктатора 28 травня. Водночас видання не наголосило на очевидних помилках у твердженнях Путіна.

Читайте також: Наратив РФ про нелегітимність Зеленського не має під собою жодних юридичних підстав - Стефанчук

Агентство Reuters вказало, що Зеленський та союзники вважали правильним не проводити вибори у воєнний час, не згадуючи, що Конституція України забороняє їх проведення в умовах воєнного стану, а сам стан не може бути скасованим, поки існує загроза Україні як державі, а Зеленський тим часом залишається легітимним Президентом України до вступу на посаду його наступника.

Як повідомлялося, напередодні Путін заявив про нібито нелегітимність Володимира Зеленського як Президента України, а єдиною легітимною владою в країні нібито є лише парламент і спікер Верховної Ради, пославшись на норми українського законодавства.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, коментуючи цю заяву, наголосив, що згідно з Конституцією України Володимир Зеленський залишатиметься Президентом до обрання свого наступника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-