Парламент Молдови ухвалив декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України

Парламент Молдови ухвалив декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України

Укрінформ
Парламент Молдови на засіданні 30 травня ухвалив декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

За ухвалення декларації проголосували 60 депутатів, серед яких 59 - від правлячої партії PAS. Депутати від Блоку комуністів та соціалістів, а також незалежні депутати, присутні на засіданні, утрималися від голосування.

Зазначається, що документ засуджує агресивну війну Росії проти України, яка призвела до численних жертв серед цивільного населення, переміщення мільйонів осіб та біженців.

У декларації також зазначається, що сотні дітей були вбиті та тисячі поранені.

Більше того, майже 2/3 дітей в Україні були змушені переїхати до іншого населеного пункту України, а близько 2 млн дітей разом зі своїми матерями - шукати притулок в інших країнах.

Декларація підтверджує зобов'язання Молдови продовжувати політику, спрямовану на забезпечення доступу українських дітей-біженців до освіти рідною мовою, до українського культурного простору, а також зусилля щодо збереження їхньої національної ідентичності та духовних зв'язків з Україною.

Читайте також: Більшість країн і керівництво РЄ хочуть запуску спецтрибуналу за злочини РФ - міністр Британії з питань

«Ця декларація підтверджує готовність влади Молдови продовжувати надавати гуманітарну допомогу біженцям з України та закликає до консолідації зусиль демократичного світу та міжнародних гуманітарних організацій щодо виявлення, визначення місцезнаходження та репатріації насильно переміщених та депортованих дітей в Україну», — заявили у парламенті

Одна з авторів декларації депутат від PAS Дойна Герман зазначила, що таким чином Молдова приєдналася до парламентів країн, які ухвалили подібні декларації. Йдеться про Європарламент, Парламентську асамблею Ради Європи, парламенти Чехії, Словаччини, Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Франції, Ісландії, США та Канади.

Як повідомляв Укрінформ, раніше сьогодні міністр навколишнього середовища Молдови Серджіу Лазаренку приніс до парламенту фрагмент російської ракети, який йому подарував український колега під час візиту до Кишинева.

Фото: parlament.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-