Майкл Карпентер, cтарший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США
Байден доручив змінити позицію щодо ударів по Росії, як тільки отримав запит від України
01.06.2024 11:30

Сполучені Штати постійно шукають можливості для того, щоби посилити оборонні спроможності ЗСУ, у тому числі в умовах посилення інтенсивності атак росіян на Харківському напрямку. Це можна сказати і про рішення президента Байдена, яким він фактично змінив позицію США щодо застосування Україною американської зброї по об’єктах на території Росії поблизу кордону. Водночас Україна може розраховувати на більшу підтримку в процесі інтеграції до НАТО, а також в посиленні її військового потенціалу у майбутньому, щоби міцно протистояти будь-якій потенційній агресії. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу в Вашингтоні розповів старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер.

У США СФОКУСОВАНІ НА ТОМУ, ЯК ПОСИЛИТИ ЕФЕКТИВНІСТЬ ППО В УКРАЇНІ

- Після того, як у квітні президент США нарешті підписав закон із понад $60 млрд для України, Білий дім заявив, що цього має вистачити до кінця року. Оскільки в Вашингтоні неодноразово заявляли про наміри забезпечити довгострокову підтримку України, чи планує адміністрація направити до Конгресу новий запит із фінансуванням?

- Ми лише недавно ухвалили закон про додаткове фінансування. І за півтора місяці – або близько до того – ми виділили багато пакетів підтримки за повноваженнями президента (PDA), а також у межах Ініціативи сприяння безпеці України. Слід також пам’ятати, що ми забезпечили близько $81 млрд на підтримку Україні від початку (повномасштабної – ред.) війни, і це дуже багато. З них $51 млрд – це військова допомога.

Я не можу говорити про те, як все буде після нинішнього року, оскільки ви знаєте, що ми маємо вибори наприкінці року. Але прямо зараз ми працюємо та сфокусовані на тому, як максимально збільшити можливості для задоволення потреб України на полі бою. І ми розуміємо, що однією з головних потреб зараз є протиповітряна оборона. Тому ми витрачаємо багато часу на спілкування з нашими партнерами та союзниками щодо того, як ми можемо посилити ефективність ППО в Україні в нинішній момент. І, знову ж, лідерство президента Байдена, створення Контактної групи з питань оборони України, відомої як формат «Рамштайн», було критично важливим для згуртування наших союзників і партнерів, щоб об’єднати зусилля та забезпечити Україну тим, що їй потрібно.

ДОЗВІЛ БАЙДЕНА ЩОДО УДАРІВ ПО ОБЄКТАХ В РОСІЇ НЕ СТОСУЄТЬСЯ ЗАПУСКІВ ATACMS

- Сьогодні (в п’ятницю – ред.) держсекретар Блінкен офіційно підтвердив, що президент Байден схвалив дозвіл для України наносити удари по російських військах всередині РФ з американської зброї. Чи могли б ви розповісти детальніше про це? Чи існують при цьому обмеження, зокрема, щодо застосування далекобійної зброї або щодо визначення окремих районів?

- Отже, я хотів би пояснити, що це все відбувається в контексті російського наступу в Харківській області, після якого українська сторона звернулася до нас і попросила дозволу бити по цілях у Росії, звідки вівся вогонь по українських позиціях, по українських містах і селах. Президент Байден негайно після отримання цього запиту наказав своїй групі з питань нацбезпеки змінити вказівки, щоб уможливити такі види контрударів. І ці вказівки діють. Тож це – пряма відповідь, яка забезпечує, зокрема, можливість вогневої протидії через кордон. Але це не стосується ATACMS або ударів на великі відстані.

МИ ХОЧЕМО ЗАБЕЗПЕЧИТИ УКРАЇНУ МОСТОМ ДО ЧЛЕНСТВА В НАТО

- На початку червня в Італії відбудеться саміт лідерів G7, де очікується участь, у тому числі, Президента Зеленського. Як недавно повідомлялося в ЗМІ, на цій зустрічі має бути підписана двостороння угода між США й Україною у сфері безпеки. Як це може змінити відносини між країнами зараз, під час війни, а також у майбутньому?

– Я зараз не можу анонсувати, коли ми підписуватимемо цю угоду. Скажу лише, що ми ведемо дискусії, і я нагадав би читачам, що президент Байден скликав країни у форматі «G7 плюс» на Вільнюському саміті, на останньому саміті НАТО, щоб обговорити, як ми можемо колективно забезпечити гарантії безпеки України на двосторонній основі. І з того часу у нас були обговорення з українською стороною. Але наразі я не можу анонсувати терміни реалізації такої угоди.

- Але як загалом двостороння угода у сфері безпеки може трансформувати відносини?

- Існують двосторонні угоди у сфері безпеки, які багато наших союзників і деякі партнери вже підписали з Україною. І ми очікуємо, що впродовж ближчих тижнів і місяців буде підписано ще більше. Крім того, докладаються зусилля в рамках НАТО щодо підтримки України. І що ми хочемо зробити – це забезпечити Україну мостом до членства, щоби, коли в Альянсі буде досягнуто консенсусу про запрошення України стати членом НАТО, Україна була готова та здатна приєднатися до Альянсу, спроможна взаємодіяти та забезпечити надійний захист власної території від першого дня. Тож такі можливості, які надає НАТО, разом із двосторонніми гарантіями, а також із зусиллями, які ми докладаємо в Контактній групі з питань оборони України, забезпечать необхідний для України потенціал, який вона, безумовно, зможе використовувати в умовах цієї безглуздої війни, розв’язаної Москвою.

- Давайте перейдемо до Глобального саміту миру у Швейцарії. Я не питатиму у вас, хто очолить американську делегацію на саміті, бо це має офіційно оголосити Білий дім. Проте чи могли би ви прокоментувати, чого чекає адміністрація США від цієї події?

- Подібні заходи вже проходили на різних рівнях, у тому числі багато – на рівні радників з питань нацбезпеки. І ми очікуємо, що цей саміт знову посилить глобальну підтримку справедливого, міцного й довготривалого рішення щодо розв’язання цієї війни з повагою до Статуту ООН та фундаментальних принципів суверенітету й територіальної цілісності. І це справді та основа, яку, на нашу думку, мають підтримувати всі країни світу. Росія могла би закінчити цю війну вже сьогодні, виконавши Статут ООН. Все, що їй потрібно зробити, – це зупинити війну. Але важливо, щоби світ говорив про це та водночас наголошував і підкреслював підтримку цих принципів.

- Держсекретар Блінкен заявив у Празі, що на саміті НАТО у Вашингтоні буде представлений потужний пакет підтримки для України. Не могли б ви детальніше розповісти, що включатиме цей пакет?

- Це як раз обговорюється зараз у Празі на зустрічі міністрів закордонних справ. Те, що уявляємо ми, це пакет підтримки для України, який, як я вже говорив, дасть змогу українським військовим бути повністю сумісними з НАТО, бути готовими, боєздатними, озброєними відповідними можливостями, мати можливість стримувати та захищатися з тієї хвилини, як Україна отримає запрошення до членства в Альянсі. Це, як ми його назвали, є мостом до членства, який ми сподіваємося отримати після Вашингтонського саміту.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН.

Фото: State Dept./DCFPC/S.L.Brukbacher, Василь Короткий/Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-