Рада просить парламенти та уряди світу посприяти участі їхніх лідерів у Саміті миру

Рада просить парламенти та уряди світу посприяти участі їхніх лідерів у Саміті миру

Укрінформ
Парламентарі ухвалили Постанову про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що закон №11320 було ухвалено 318 голосами народних депутатів.

Метою постанови є ухвалення звернення Верховної Ради до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру.

У постанові народні депутати закликають парламенти та уряди іноземних держав, міжнародні організації та їх парламентські асамблеї сприяти участі лідерів держав, запрошених взяти участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться 15-16 червня 2024 року в Бюргенштоці, Швейцарії, продемонструвавши таким чином свою відповідальну позицію, прагнення до відновлення справедливого миру та готовність протидіяти деструктивним діям Російської Федерації, що спрямовані на розкол міжнародної спільноти.

Водночас документам нардепи закликають засвідчити єдність та рішучість у справі захисту цілей та принципів Статуту ООН та протидіяти деструктивним діям РФ, що спрямовані на розкол міжнародної спільноти для її примусу до згоди з окупацією та анексією українських територій та прийнятністю досягнення політичних цілей силовим шляхом.

Читайте також: Зеленський і Сунак обговорили продовження оборонної співпраці та підготовку до Саміту миру

Також міжнародних партнерів закликають підтримати Формулу миру Президента України Володимира Зеленського як комплексний, ефективний та реалістичний мирний план та долучитися до підготовки спільної мирної рамки, що має покласти край російській збройній агресії проти України.

Водночас Україна закликає світ протидіяти спробам держави-агресора «легітимізувати» вчинені нею порушення цілей та принципів Статуту ООН, визнаючи право України на боротьбу проти збройної агресії до повного відновлення її територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного державного кордону України.

Також український парламент наголошує на необхідності відмовитися від будь-якої підтримки так званих «мирних ідей», що, фактично, пропонують погодитись з діями держави-агресора та завершити російську збройну агресію проти України за рахунок компромісів та поступок агресору, нехтуючи фундаментальними принципами Статуту ООН.

Окрім того, Верховна Рада висловлює щиру вдячність іноземним державам, які надають оборонну, фінансову, гуманітарну допомогу Україні, а також всебічну підтримку громадянам України, які внаслідок російської збройної агресії проти України отримали прихисток на їхній території.

Очікується, що здійснення запропонованих постановою заходів стане важливим етапом в консолідації зусиль міжнародної спільноти, спрямованих на відновлення поваги до норм міжнародного права, захист принципів територіальної цілісності та суверенітету держав, які зіткнулися з серйозними викликами через російську агресію проти України, відновлення справедливого миру не лише для України, а і для всього світу, що є одним із завдань Глобального саміту миру.

Читайте також: Світова більшість на саміті у Швейцарії має змусити Росію йти до миру - Україна в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Участь у саміті підтвердили понад 100 країн і міжнародних організацій.

Українська формула миру - дипломатичний механізм, який пропонує наша держава для досягнення справедливого закінчення розв’язаної Росією війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-