Стефанішина впевнена, що на саміті НАТО представлять рішення про закриття українського неба

Стефанішина впевнена, що на саміті НАТО представлять рішення про закриття українського неба

Укрінформ
Україна обговорює із країнами-членами НАТО питання майбутнього членства в Альянсі, убезпечення підтримки від політичних змін, покращення логістики та рішення про закриття неба.

Про це заявила журналістам віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на полях Форуму національних меншин (спільнот) України, передає Укрінформ.

Стефанішина зауважила, що оскільки саміт Альянсу приймає США, підготовка до нього здійснюється в тісній координації із Вашингтоном.

«На сьогодні ми обговорюємо питання майбутнього членства України в НАТО. Ми обговорюємо питання убезпечення фінансової, військової підтримки від політичних змін, впливів серед наших союзницьких країн. Ми обговорюємо, як діючі інструменти НАТО можуть покращити логістику поставок військового обладнання, пришвидшити виконання політичних обіцянок», – сказала вона.

Віцепремʼєрка поінформувала, що Україна й США так само говорять про те, щоб підготовка до Вашингтонського саміту сприяла ухваленню рішень про закриття українського неба. «Я впевнена, що саме у Вашингтоні буде представлено певне комплексне бачення. Це дуже кропітка робота», – наголосила урядовиця.

За її словами, США надають повне сприяння по всіх блоках, окрім наявної позиції особисто президента Джо Байдена стосовно того, що запрошення України в НАТО – це не те рішення, яке він готовий зараз ухвалити.

«Але за межами цієї позиції достатньо серйозні йдуть дискусії стосовно незворотності рішення про членство України в НАТО», – зауважила Стефанішина.

Вона також наголосила, що через нещодавню заяву російського диктатора Володимира Путіна про його зацікавленість саме в нейтральному статусі України, рішення, які готуються на Вашингтонський саміт НАТО, будуть достатньо сильним сигналом Росії про те, що його ультиматуми не матимуть впливу на стратегічні рішення союзників.

Читайте також: Вступ України до ЄС: Стефанішина певна, що офіційні переговори почнуться за два тижні

Як повідомляв Укрінформ, помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн заявив 25 травня, що Сполучені Штати не очікують жодних рішень на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні в липні щодо запрошення України до членства в НАТО, однак Києву буде продемонстрована суттєва підтримка на цьому шляху.

9-10 липня у Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю створення Альянсу. Очікується, що ситуація навколо вторгнення РФ в Україну стане одним із головних фокусів уваги на зустрічі в столиці США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-