Кислиця наголосив на неправомірності називати російську агресію «українською кризою»

Кислиця наголосив на неправомірності називати російську агресію «українською кризою»

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголошує на неправомірності називати російську агресію «українською кризою», до чого вдаються, зокрема, деякі члени Ради Безпеки.

Про це він заявив у п’ятницю на засіданні Радбезу ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Росія вбиває українців, бо просто хоче стерти українську державність і українську націю з лиця землі. Чи правильно називати таке бажання «українською кризою»?» – звернувся він до членів Радбезу.

Дипломат заявив: «Україна, її народ, навколишнє середовище та інфраструктура найбільше страждають від цієї агресивної війни, що стала наслідком російської кризи. Водночас уже більше двох років ми продовжуємо чути в цій залі – «українська криза», «українська криза»... – замість того, щоб говорити про міжнародний збройний конфлікт».

Він нагадав, що міжнародне гуманітарне право розрізняє два види збройних конфліктів: міжнародні (між двома чи більше державами) та неміжнародні (між урядовими силами й неурядовими збройними групами або тільки між такими групами).

«Досить евфемізмів, які лише приховують відповідальність агресора!» – наголосив постпред.

За його словами, Рада Безпеки є головним міжурядовим органом ООН, уповноваженим підтримувати міжнародний мир і безпеку. «Це не семінар експертів, журналістів чи широкої громадськості, де вони змагаються у вигадуванні нових слів», – наголосив він, закликавши використовувати належну мову щодо міжнародного збройного конфлікту, який є наслідком російської агресії проти України.

Читайте також: Кислиця в ООН: Росія має «глибоку неприязнь» до Харкова через провал із проголошенням «ХНР»

За його словами, ця агресія виникла на тлі того, що територія, відома як Російська Федерація, страждає від перманентної кризи: «Кризи демократії, кризи верховенства права, кризи поваги до власних громадян та інших держав, насамперед сусідів».

Кислиця не назвав країни, які вживають словосполучення «українською кризою», однак на засіданнях Радбезу таке формулювання використовують переважно представники Росії та Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН у п'ятницю обговорила гуманітарну ситуацію в Україні у зв’язку з посиленням обстрілів Харківщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-