МКС визначає локації, на яких представники РФ катували українців - Голліс

МКС визначає локації, на яких представники РФ катували українців - Голліс

Укрінформ
Представники Міжнародного кримінального суду визначають локації, на яких представники Російської Федерації піддавали жорстоким катуванням українських військовополонених і цивільних.

Як передає Укрінформ, про це повідомила керівниця розслідування міжнародних злочинів, вчинених в Україні, Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс під час воркшопу для журналістів з міжнародного права збройних конфліктів.

«Зараз ми зосереджуємося на найжорстокіших місцях, де в’язнів піддають найбільшим тортурам і насильству», - сказала вона. 

Голліс наголосила, що катування військовополонених є злочином. Також не є законним ув’язнення затриманих цивільних осіб, «тим більше що їх піддають тортурам і вчиняють різні насильницькі злочини». 

«На відміну від України, ми не можемо винести понад 200 кримінальних справ до МКС… Ми зосереджуємося на найважливіших випадках, де в’язнів піддають найбільшим тортурам і насильству», - зазначила вона.

Читайте також: Злочини Соловйова, Симоньян і Медведєва: правозахисники позитивно оцінюють шанси на розгляд МКС

Голліс розповіла, що у представництві МКС в Україні працює невелика команда - слідчі, аналітики, адміністративні працівники і адвокати. Тому МКС пріоритизує свою діяльність на важливих кейсах.

«Є цілий ряд чинників, які ми розглядаємо, щоб визначити пріоритетність, і застосовуючи їх, ми визначаємо нові докази, які ми можемо знайти», - сказала вона.

Очільниця розслідування міжнародних злочинів в Україні нагадала, що першим пріоритетом МКС була депортація дітей з України до Росії. 

«І це був наш перший захід, і ми почали збирати докази по цьому у жовтні 2022 року. Майже два місяці після того, як я прибула сюди, ми працювали в Офісі генерального прокурора. Це розслідування вилилося у звинувачення МКС проти Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової. Після цього ми зосередилися на атаках на енергетичну систему України. Решту року ми присвятили роботі над цією справою. У лютому цього року ми подали ордери на арешт тих, хто причетний до обстрілів енергетичної інфраструктури», - сказала Голліс.

За її словами, зараз працівники МКС удосконалюють ці дві справи, щоб представити докази суддям вищого рівня і попросити їх розглядати по суті питання арешту президента РФ Путіна і дитячого омбудсмена Росії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей, а також російських військових командувачів за атаки на енергетичну систему України.

Очільниця розслідування злочинів, скоєних в Україні, наголосила, що МКС може виконувати свою роботу лише у співпраці з державами та іншими міжнародними партнерами.

Читайте також: Україна могла би надати у МКС подання за руйнування культурної спадщини - юристка

Як повідомлялося, у вересні 2023 року МКС відкрив свій польовий офіс в Києві.

Офіс МКС з березня 2022 року проводить своє незалежне розслідування російських воєнних злочинів, скоєних в Україні.

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей.

У березні 2024 року МКС видав ордери на арешт генерал-лейтенанта Збройних сил Росії Сергія Кобилаша і адмірала ВМФ Росії Віктора Соколова за обстріли української енергетичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-