Результати виборів до Європарламенту навряд чи дають Кремлю привід для ейфорії - Огризко

Результати виборів до Європарламенту навряд чи дають Кремлю привід для ейфорії - Огризко

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко вважає, що результати виборів до Європарламенту навряд чи дають привід для святкування у Кремлі, оскільки посилення позицій правих сил у деяких європейських країнах є традиційним рухом політичного маятника.

Таку думку дипломат висловив у інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

За словами Огризка, він не робив би зараз «сенсації і трагедії» з результатів виборів до Європарламенту, тому що в демократичних суспільствах працює принцип маятника – в один момент суспільство іде вліво, потім якийсь період займає центральне становище, а потім іде вправо і назад.

«Це традиційні рухи політичного маятника в кожній європейській країні - де більше, а де менші. Але якщо говорити про поки що попередні результати, три ключові сили в Європейському парламенті – «народники» (Європейська народна партія. – Ред.), ліберали і соціалісти тримають більшість. Тобто це зовсім не означає, що щось принципово змінилося, якщо брати загальноєвропейський рівень», - сказав Огризко.

Водночас він зауважив, що у деяких країнах, зокрема в Угорщині, Франції, Німеччині, ситуація стала «гіршою з точки зору центристського погляду». За словами Огризка, це традиційний рух Європи до того, щоб вона була більш-менш збалансованою.

«Так, в окремих країнах праві здобувають для себе якісь позитиви, але це не означає, що Європа стає небезпечною», - вважає колишній очільник МЗС.

На його думку, результати виборів до Європарламенту навряд чи дають Кремлю привід для святкувань.

Читайте також: У Латвії на виборах до Європарламенту перемогла правляча «Нова єдність»

«Я думаю, в Кремлі зрозуміли, що сьогодні відкрито, як, скажімо, це робить Орбан і частково Фіцо, виступати як троянський кінь Кремля – це означає ламати свою політичну кар’єру для будь-якої політичної сили в цивілізованій європейській країні. Тому я не думаю, що там зараз ейфорія і радість від того, що відбулося. Тим більше на тлі того, що всі ці країни, де відбуваються якісь начебто певні зсуви у бік Москви, дозволяють своєю зброєю бити по Росії», - резюмував дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами виборів Європейська народна партія зберігає суттєвий відрив від інших політичних груп у ЄвропарламентіПопередній розподіл місць у новому складі Європарламенту виглядатиме таким чином: ліві (The Left) здобувають 36 місць; соціалісти і демократи (S&D)– 137; зелені (Greens/EFA) 52; «Оновлення Європи» (Renew Europe) – 79; Європейська народна партія (EPP) – 185 місць; Європейські консерватори й реформісти (ECR) 73; Ідентичність і демократія (ID) – 58; неприєднані кандидати (NI) 46; решта депутатів не належить до жодної політичної групи – 54.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-