Парламент Австрії закликав уряд долучитися до повернення викрадених Росією українських дітей

Парламент Австрії закликав уряд долучитися до повернення викрадених Росією українських дітей

Укрінформ
Національна рада Австрії одноголосно ухвалила резолюцію "Щодо викрадених українських дітей", у якій закликала федеральний уряд, передусім МЗС, працювати на міжнародному та європейському рівнях задля повернення викрадених Росією дітей в Україні.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії, у середу на черговому засіданні парламенту Австрії було розглянуто звіт комітету з прав людини щодо проєкту резолюції "Щодо викрадених українських дітей". Після коротких дебатів резолюцію було прийнято одностайним голосуванням – "за" проголосувала, в тому числі, правопопулістська Партія свободи Австрії (FPÖ), відома своєю проросійською позицією.

"Федеральний уряд, зокрема федеральний міністр з європейських та міжнародних справ, закликається продовжувати свої зусилля на міжнародному рівні, спрямовані на повернення викрадених дітей, зокрема шляхом підтримки "Міжнародної коаліції за повернення українських дітей" та місцевих організацій, а також виступати за це на європейському рівні", - йдеться у тексті резолюції.

Проєкт резолюції ініціювали депутатка від Австрійської народної партії Гудрун Куглер, депутатка від Зелених Єва Ернст-Дзідзич та депутат від NEOS Ніколаус Шерак. У пропозиції щодо резолюції було зазначено, що "тисячі українських дітей були розлучені з батьками на окупованих Росією територіях України, викрадені та вивезені до Росії для усиновлення та перевиховання". Також наголошувалося, що "ця вже задокументована процедура путінського режиму є одним з російських воєнних злочинів в агресивній війні Росії проти України, що порушує міжнародне право".

"Путіну потрібні люди. У нього багато втрат, він має їх замінити. Путін дестабілізує Україну, викрадаючи цих дітей, завдаючи їм травми, яка передаватиметься в сім'ях з покоління в покоління. І Путін використовує цих дітей, щоб русифікувати їх. Для цього є слово "русскій мір", - заявила у своєму виступі депутатка від правлячої Австрійської народної партії Гудрун Куглер.

Голова комітету з прав людини Ніколаус Шерак від ліберальної партії NEOS підкреслив, що хоча ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна і його уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової є чітким сигналом від спільноти цінностей, що злочини не залишаться безкарними, необхідно також вжити подальших заходів. За його словами, саме тому Австрія має підтримати "міжнародну коаліцію за повернення дітей і спробувати посилити тиск".

Читайте також: Канада на Саміті миру зосередиться на поверненні викрадених українських дітей

Зі свого боку, член партії "Зелені" Георг Бюрстмайр заявив, що примусове "переведення" дітей в іншу групу є явною ознакою геноциду. Він вказав, що "Росія хоче їх перевиховати" і стерти будь-яку пам'ять про їхнє минуле.

Депутатка від Соціал-демократичної партії Австрії Мелані Еразім у своєму виступі підкреслила, що викрадення Росією українських дітей з метою їх подальшого перевиховання відповідно до російських націоналістичних ідеологій відповідає критеріям геноциду.

Посол України в Австрії Василь Химинець в коментарі власному кореспонденту Укрінформу привітав ухвалення резолюції. "Ця резолюція є дуже важливою у контексті засудження усіх російських злочинів та встановлення справедливості", - наголосив він.

Посол подякував австрійським парламентарям за "рішення, яке має допомогти українським дітям повернутися на Батьківщину". "Важливим є і те, що це рішення є одностайним, підтримане усіма фракціями. Це – це сильний голос Австрії", - сказав Химинець.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Україна верифікувала понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей.

За два роки війни до України вдалося повернути лише близько 400 таких дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-