Зеленський на саміті G7: Україні потрібні додаткові Patriot, перехід на F-16 та план відновлення

Зеленський на саміті G7: Україні потрібні додаткові Patriot, перехід на F-16 та план відновлення

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський на саміті G7 визначив напрямки, за якими Україна найбільше потребує допомоги, – це додаткові системи ППО Patriot, пришвидшення переходу на F-16 та розробка плану Маршалла для України.

Про це він сказав під час виступу перед лідерами країн «Групи семи», передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Президента.

«Нещодавній дозвіл на застосування західної зброї поза нашою територією для захисту Харкова та інших міст зміцнив нас від російських ударів. Але ми ще в пошуку додаткових Patriot і потребуємо й надалі таких же сильних кроків, які були зроблені для нашої далекобійності. Я також прошу вас зробити все можливе, щоб прискорити наш перехід на F-16, що означає прискорення підготовки пілотів і збільшення кількості навчальних центрів для пілотів», – заявив Зеленський.

Окрему ініціативу Президент висунув з приводу проєктів відновлення.

«Нам потрібен чіткий план відновлення України. Схожий із тим, як був план Маршалла для Європи після війни. Звичайно, такий, що відповідає потребам нашого часу й України. Друзі, давайте разом складемо такий план відновлення та підтвердимо його теж спільною декларацією G7+ – декларацією відновлення», – запропонував Зеленський.

Читайте також: Країни G7 нададуть Україні $50 мільярдів за рахунок заморожених російських активів

Він нагадав і про безпекові угоди. «Сьогодні ми в межах цієї декларації підписуємо ще дві безпекові угоди – зі Сполученими Штатами та Японією. Сильні угоди. Цим ми робимо довершеною безпекову архітектуру відносин між Україною та «Групою семи» – буде сім угод з усіма вами», – зазначив Президент.

Окремо у промові Зеленський зупинився на необхідності використання російських активів на користь України.

Зеленський виступив на саміті G7 / Фото: Офіс Президента

«Ми всі з вами розуміємо, що буде справедливим, коли саме Росія платитиме за шкоду, завдану російською війною. Я прошу вас підтримати план використання російських активів, який швидко надасть Україні 50 мільярдів доларів», - закликав Зеленський.

За його словами, так само необхідно створити робочий механізм конфіскації заморожених активів Росії на 300 мільярдів.

Як повідомляв Укрінформ, дводенний саміт лідерів країн G7 розпочався 13 червня в Італії, яка головує цього року в «Групі семи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-