Заяви Путіна напередодні Саміту миру засвідчили слабкість Росії - історик

Заяви Путіна напередодні Саміту миру засвідчили слабкість Росії - історик

Ексклюзив
Укрінформ
Заяви російського правителя Володимира Путіна напередодні Саміту миру у Швейцарії про те, що він нібито «готовий до мирних переговорів», але для цього Україна має вивести свої війська з усіх окупованих росіянами регіонів, є беззаперечним свідченням слабкості країни-агресорки.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив один із найбільш відомих і впливових американських та українських істориків, директор Гарвардського українського наукового інституту, професор Сергій Плохій.

За його словами, такі заяви – «вияв неадекватного розуміння людини, яка вже 25 років перебуває при владі».

«Це створює низку помилок, які явно не в інтересах Росії. Вже ніхто ніколи не скаже, що війна пішла за планом Путіна. Такі заяви реально виключають Росію як легітимного перемовника. І це не є позитивним для Росії. Імперії, автократії мають переваги щодо мобілізації ресурсів. Водночас мають значні недоліки, пов'язані з тим, що дуже часто приймаються неадекватні рішення. Йдеться не про те, що Україні стане легше від цього. Та Путін продовжує заганяти Росію у глухий кут», – наголосив Плохій.

Він також зазначив, що ці заяви Путіна ще більше унеможливлюють намагання ініціювати перемовини з Кремлем. «Те, що ми почули днями з Москви, просто обрізає усі можливості та вибиває фактично платформу з-під позиції будь-кого, хто говорив, що можна досягти компромісу на підставі того, що запропонував Путін. Це стосується не тільки збереження того, що захоплено, але "дайте нам ще, а потім відмовтеся від захисту". І заслуга Владіміра Путіна з його заявою напередодні Глобального саміту є важливим знаком на користь України. Агресор дуже явно продемонстрував, чим він є. Україні після такої заяви значно легше аргументувати і представляти свою позицію», – зазначив Плохій.

Професор підкреслив, що є чимало країн, які б хотіли домовлятися з Москвою. «Світ чи його значна частина якраз і хотів би домовлятися з Путіним. Це була позиція і Німеччини, і Франції. Ці країни пропонували себе як перемовників у цьому процесі. Однак сама позиція Путіна, який почав неприховану агресію, не хотів ні про що домовлятися і продовжує робити такі заяви, перетворює потенційних перемовників на прихильників України і противників Росії», – сказав Плохій.

Читайте також: Вимоги Путіна до України суперечать Статуту ООН, моралі та здоровому глузду - Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, очільник Кремля Путін 14 червня заявив, що нібито «готовий до мирних переговорів», але для цього Україна має вивести свої війська з усіх окупованих росіянами регіонів, які Кремль називає «новими регіонами Росії», і повідомити про відмову від вступу до НАТО.

Зі свого боку, Президент України Володимир Зеленський зазначив, що пропозиція Путіна щодо припинення вогню є ультиматумом, якому не можна довіряти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-