Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії Росії геноцидом українського народу

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії Росії геноцидом українського народу

Резолюція
Укрінформ
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала дії Росії геноцидом українського народу.

Про це повідомив член української делегації Павло Фролов у Телеграмі, передає Укрінформ.

"У день відкриття літньої сесії у Бухаресті ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію із засудженням 10-тирічної збройної агресії РФ проти України, якою визнала дії військово-політичного керівництва РФ та її збройних сил у ході повномасштабного вторгнення геноцидом українського народу", - написав Фролов.

За його словами, документ також визначає деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.

Депутат зазначив, що резолюція, яка складається з 70 пунктів, містить заклик усіх 53 країн-учасниць ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи, а також сворити Спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності РФ за злочини, скоєні під час агресивної війни проти України, провести на міжнародному та національному рівнях розслідування масових злочинів армії РФ.

У документі також підкреслюється необхідність швидкого запуску механізму використання заморожених російських активів на користь України, а країнам ОБСЄ пропонується приєднуватись до Угоди про Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ.

За словами Фролова, ПА ОБСЄ також визнає президентські вибори 2024 року в РФ підтасованими та такими, що підривають легітимность виборчої системи.

У резолюції наголошується на підтримці створення Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також забезпечення звільнення українських військовополонених та цивільних осіб.

Читайте також: ПАРЄ: Стирання культурної ідентичності українців - частина російської кампанії геноциду

Водночас у документі міститься заклик заборонити імпорт російського скрапленого газу до Євросоюзу, реекспорт та транзит через порти ЄС, зазначив Фролов.

Сесія ПА ОБСЄ триватиме до 3 липня.

Як повідомлялося, представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов назвав захоплення і утримування Росією цивільних заручників доказом того, що російська війна є геноцидною.

Фото: Павло Фролов/ Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-