«Чек» за збитки від війни має отримати Росія, а не західні платники податків - Стефанчук

«Чек» за збитки від війни має отримати Росія, а не західні платники податків - Стефанчук

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорюватиме у вівторок на зустрічі глав парламентів країн НАТО посилення підтримки України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це спікер сказав під час виступу в Українському домі у Вашингтоні.

«Парламентський саміт НАТО передує ювілейному саміту глав держав і урядів, від якого ми очікуємо чітких політичних сигналів і рішень, які наблизять Україну до Альянсу, – зазначив він. – Думаю, результатом цього має бути розширення безпекових гарантій для України, а також зміцнення нашої обороноздатності».

Стефанчук повідомив, що матиме велику кількість зустрічей з американськими сенаторами й конгресменами, зокрема зі спікером Майком Джонсоном і представниками Республіканської та Демократичної партій в обох палатах. У ході цих зустрічей він наголошуватиме на необхідності продовження допомоги Україні.

«Ми багато говоримо про те, що це війна за цінності, за принципи, які сьогодні відстоює український народ, але думаю, що це набагато більше. Це – війна за майбутній розвиток декількох поколінь в усьому світі», – підкреслив Голова ВР.

За його словами, переможець у цій війні отримає все: «І якщо в цьому протистоянні між диктатурою і демократією переможе демократія, то навіть найавтократичніші режими скажуть, що демократія сильна і вона багато чого може».

Читайте також: Стефанчук візьме участь у Саміті глав парламентів країн НАТО

І навпаки, вказав спікер: якщо це не буде перемога демократії, то «ми втратимо ті цінності, за які сьогодні помирає дуже багато українців».

Україна хоче мати гарантоване Статутом ООН право на ефективний захист наголосив Стефанчук. Тому наша держава наполягає на важливості «атакувати ті цілі, з яких завдаються удари по Україні». «Ми хочемо зняти будь-які обмеження на використання тієї зброї, яку Україна отримує. Ми хочемо мати стабільні й прогнозовані поставки цієї зброї, – заявив спікер. – Ми хочемо мати необхідні боєприпаси для тих систем ППО, які ми отримуємо».

Щоб ефективно протидіяти загрозі з неба, Україні необхідні літаки F -16, навчання пілотів, відповідна амуніція, зауважив він. На думку Стефанчука парламентарі країн НАТО мають запропонувати правову, юридичну формулу, за якою Україна зможе вимагати репарації від РФ.

Читайте також: Стефанчук - про удар по «Охматдиту»: Росія не має червоних ліній

Тому Стефанчук обговорюватиме з колегами й питання санкцій проти Росії.

«Знаєте, ми іноді жартуємо з колегами, що ми не хочемо чекати наступного пакета санкцій, як нової версії айфона. Нам не потрібні санкції 14, 14-Pro, 14-Pro Max. Нам потрібні одні санкції, але які змусять Росію відчути економічний біль від цієї війни припинити її», – пояснив голова українського парламенту.

Для всіх очевидною є одна річ, зауважив він: «За цю війну чек повинен отримати Путін і Російська Федерація, а не платники податків Сполучених Штатів, Європейського Союзу, Великої Британії, Канади чи інших наших партнерів».

За словами Стефанчука, саме Путін, «як людина, яка винна у цій війні, яка знехтувала міжнародним правом, яка зробила все, аби зруйнувати міжнародний порядок, повинен отримати справедливий вирок від нашого міжнародного правопорядку».

Говорячи про мирні пропозиції, які нині активно обговорюються у світі, спікер наголосив: «Нам не потрібен мир будь-якою ціною, тому що мир в обмін на території – це не мир. Це анексія. Мир в обмін на наших людей – це не мир, це рабство. Мир в обмін на суверенітет України – це не мир, це повна підданість під інтереси РФ і втрата України».

Читайте також: Збройні сили України довели, що де-факто є армією НАТО - Стефанчук у Вашингтоні

Стефанчук пояснив, що потрібен «чіткий, зрозумілий мир», який базується на формулі, запропонованій Президентом України Володимиром Зеленським. «Тому що це справедливий мир і це сталий мир», – додав він.

За словами Голови ВР, він хоче обговорити зі спікерами законодавчих органів країн НАТО «що можуть зробити наші парламенти, аби підтримка України зросла і що може зробити Україна, щоб відповісти на питання стосовно відданості й незмінності шляху реформ».

Як повідомлялося, 9­–11 липня у Вашингтоні відбудуться саміт НАТО, у якому візьме участь українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-