Науседа: Альянс домовився про незворотність інтеграції України до НАТО

Науседа: Альянс домовився про незворотність інтеграції України до НАТО

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на нинішньому саміті Альянс домовився зафіксувати незворотність процесу інтеграції України до НАТО, наразі це максимум, що можна зробити для членства України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«У тексті (декларації саміту - ред.) буде відображено принцип незворотності, що інтеграція України до НАТО – це незворотний процес. Це своєрідний міст від нинішньої ситуації до майбутнього членства. Це той компроміс, який НАТО могло запропонувати українцям, і українська сторона згодна з цією версією тексту», – заявив журналістам у Вашингтоні Науседа.

За його словами, якби Україна вже зараз вступила до Альянсу, НАТО довелося б запустити п'яту статтю. «Сьогодні НАТО не готове сказати більше, ніж сказало. Будь-яке зобов'язання по п'ятій статті означатиме необхідність вжиття заходів тут і зараз. Як це зробити, якщо навіть відправка військ до України поки що є табу в масштабах НАТО», – пояснює Президент.

Він також прокоментував ініційовані наприкінці лютого президентом Франції Еммануелем Макроном дискусії про введення сухопутних військ в Україну.

Читайте також: Нова Зеландія надасть Україні військової та гуманітарної допомоги на $9,8 мільйона

«Не було ані домовленості, ані широкої підтримки французької ініціативи. Окремі держави можуть і робитимуть це, але спільної домовленості немає. Швидше за все, ця ідея так і залишиться у підвішеному стані… Політичні сили змінюються на користь тих партій, чий погляд на підтримку України неоднозначний чи стриманіший. З цієї причини такі сміливі ініціативи можуть бути поставлені під сумнів. По суті вони вже під сумнівом», – зазначив Науседа.

Як повідомлялось, президент Литви Гітанас Науседа планує порушити на саміті НАТО у Вашингтоні питання про реакцію Альянсу на нещодавні російські гібридні атаки.

Фото: V.Raupelio/LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-