Інтеграція України до НАТО могла би відбуватися за німецьким сценарієм - ексміністр оборони Польщі

Інтеграція України до НАТО могла би відбуватися за німецьким сценарієм - ексміністр оборони Польщі

Ексклюзив
Укрінформ
Інтеграція України до НАТО, якщо Київ погодився би на замороження воєнних дій на певній лінії, могла би відбуватися за сценарієм вступу в 1955 році до Альянсу Західної Німеччини (ФРН), яка на той момент мала територіальні претензії до Східної Німеччини (НДР).

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив ексміністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич.

На думку експерта, вступ України до НАТО на нинішньому етапі є «проблемним питанням».

«Усе залежатиме від того, коли Україна буде готовою завершити активну фазу війни. НАТО не наважиться прийняти до свого складу країну, яка перебуває у стані гарячої війни на своїй території, оскільки ця війна автоматично стала би війною всього Альянсу. Тому на це не буде політичної згоди серед країн НАТО, принаймні частини з них. А в НАТО всі рішення приймаються одностайно», - зазначив експерт.

З іншого боку, за його словами, Україну можуть прийняти до НАТО, якщо вона «якимось чином погодиться на замороження воєнних дій на певній лінії». Крім того, Київ повинен погодитися, що можливе повернення окупованих територій в майбутньому не відбудеться в результаті війни, яку розпочне Україна.

Читайте також: Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг

«Ця ситуація певним чином була би схожою на обставини приєднання до НАТО ФРН (в 1955 році ред.), оскільки її прийняли до Альянсу, коли вона мала територіальні претензії до НДР. Тоді Західна Німеччина мусила чітко задекларувати іншим країнам НАТО, що об’єднання зі Східною Німеччиною може відбутися виключно мирним шляхом», - зазначив ексміністр національної оборони Польщі.

Він додав, що найкращим варіантом був би вступ України до НАТО вже після відновлення територіальної цілісності України. Однак, невідомо, коли це може статися.

Читайте також: Україна має виграти війну, щоб вступити до НАТО - Білий дім

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним із головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-