Зеленський назвав успіхи саміту НАТО: п’ять Patriot і щорічні фінансові зобов’язання

Зеленський назвав успіхи саміту НАТО: п’ять Patriot і щорічні фінансові зобов’язання

Відео
Укрінформ
Успіхами України, досягнутими під час саміту НАТО, є рішення з посилення протиповітряної оборони п’ятьма системами Patriot, а також щорічні фінансові зобов’язання, передбачені безпековими угодами, які сягають 40 мільярдів доларів.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ разом із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, передає кореспондент Укрінформу.

Відео: Zelenskiy/Official

«Зараз у межах цього саміту НАТО ми маємо конкретні успіхи і важливі для нас та наших дітей рішення. Ми вдячні за рішення по ППО – п’ять Patriot для України та десятки інших систем, і ми очікуємо, що вони будуть поставлені якомога швидше з тим, щоб можна було якомога більше зберегти життів. По-друге, рік тому ми почали працювати над новою і потужною системою безпекових угод», - підкреслив Зеленський.

Він відзначив, що сьогодні було підписано ще одну безпекову угоду – з Румунією.

«Таких підписань буде більше. Кожна угода робить нас сильнішими, і буде діяти упродовж усього нашого шляху до НАТО», – заявив глава Української держави.

Також Зеленський підкреслив, що ми маємо чіткі фінансові зобов’язання, передбачені цими угодами, яких вже 23, – це 40 мільярдів доларів для України щороку. «Усе це зменшить апетит Путіна чинити агресію», – вважає Зеленський.

Він також висловив сподівання, що під час засідання Ради Україна-НАТО будуть ухвалені потужні рішення з посилення ППО, передачі F-16, дозволу «вражати російських терористів там, де вони знаходяться».

Президент розповів, що обговорював питання дозволу бити по російським базам з партнерами – з прем’єр-міністром Великої Британії, Президентом США, з Генеральним секретарем НАТО.

«Я підіймав цю тему з дуже конкретними фактами. Ми розуміємо, про що йдеться, знаємо, де знаходяться військові бази, з яких здійснюються напади на нас. Для мене це не риторика, для мене це реальний план», – відзначив Президент України.

Окремо Президент висловився стосовно перспектив членства України в НАТО.

«Ми маємо формулювання незворотності руху України до НАТО. Сподіваємося, що прийде день, коли Україну запросять до НАТО, і Україна стане членом Альянсу. Впевнений, що ми цього досягнемо», – заявив Зеленський.

Читайте також: Союзники забезпечать Україну необхідною зброєю - Салліван

Після завершення спілкування з представниками ЗМІ, почалося засідання Ради Україна-НАТО.

Як повідомлялося, Рада Україна-НАТО була створена під час саміту Альянсу у Вільнюсі 2023 року. Тоді ж, 12 липня, відбулося перше засідання Ради на рівні глав держав.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня 2024 року у штаб-квартирі НАТО відбулось надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів. Україна ініціювала скликання цього засідання через масштабну атаку на українську енергетику, що відбулася 22 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-