Науседа: Проблема партнерів України - в повільності втілення рішень

Науседа: Проблема партнерів України - в повільності втілення рішень

Укрінформ
Партнери України ухвалюють гарні рішення щодо допомоги їй, але нарешті мають почати діяти та втілювати свої рішення в життя.

Про це сказав президент Литви Гітанас Науседа перед початком саміту Європейської політичної спільноти 18 липня у Великій Британії, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, на саміті НАТО, який щойно завершився у Вашингтоні, було схвалено досить важливі рішення щодо підтримки України, щодо посилення східного флангу НАТО.

«Але проблема не в ухваленні рішень. Проблема в тому, що ми не спроможні діяти. Ми ухвалюємо рішення, а виконуються вони, на жаль, набагато пізніше. І це є проблемою», - заявив політик.

Він підкреслив, що Україна нагально потребує амуніцію та ППО, просто зараз, і тому треба посилити підтримку України, «якщо ми насправді хочемо, щоб вона перемогла в цій війні».

Литовський лідер зауважив, що Росія насправді концентрує всі зусилля на те, щоб виробити стільки зброї, скільки вона тільки зможе.

«І проблема в тому, що вони випереджають наші можливості, навіть якщо ми діємо як одна команда. Росія виробляє більше, ніж об’єднана Європа. Це проблема. Ми маємо наростити наші потужності, тісніше співпрацювати з нашими партнерами, особливо країнами-однодумцями, і більш рішуче підтримувати Україну», - підкреслив Науседа.

Він привітав рішення нового керівництва Великої Британії надати Україні військову та фінансову допомогу в обсязі 3 млрд фунтів стерлінгів і висловив сподівання, що це рішення буде втілено в життя.

Литва, зазначив її президент, не дуже велика країна, але вже надала Україні допомогу на загальну суму 1,2 млрд євро, що дорівнює 2% ВВП, і зобов’язалася виділяти 0,25% власного ВВП щороку на допомогу Україні.

Читайте також: Російські аеродроми, з яких злітають бомбардувальники, треба знищити - Зеленський

«Думаю, інші країни мали би послідувати цьому прикладу. І, звісно, вони, особливо ті країни, які мають потужну оборонну промисловість, можуть зробити набагато більше», - зауважив політик.

Він також торкнувся можливості перемоги на виборах у США республіканців. Політик зазначив, що має досвід комунікації з Дональдом Трампом за часів його президентства, та нагадав, що США ухвалили низку дуже важливих рішень щодо посилення Альянсу та покращення координації між союзниками. Науседа хоче «представити аргументи, чому присутність США в Європі, в регіоні Балтії є найкращим стримуванням проти російської агресії».

«Я думаю, це буде внеском у стабільність усього регіону. Моїм завданням, і моїх колег, буде переконати нову адміністрацію, якщо вона буде новою, продовжувати політику трансатлантичного зв’язку, оскільки це дуже важливо для безпеки Європи, і Європа це чудово розуміє», - зазначив Науседа.

Як повідомлялось, 4-й саміт Європейської політичної спільноти проходить 18 липня неподалік Оксфорда. Участь у ньому беруть 27 країн, у тому числі Президент України Володимир Зеленський.

Фото: V.Raupelio/LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-