Інна Ящук, державний секретар Міністерства внутрішніх справ
Мета безпекових ліцеїв МВС - допомогти родинам Героїв
31.07.2024 10:20

Українці, які захищають незалежність нашої держави і її територіальну цілісність, уже давно стали героями. Деякі з них, на жаль, у боротьбі з росіянами віддали найцінніше, що мають – здоров’я або навіть і життя.

Вшанування їхнього подвигу та підтримка їхніх родин є одним із пріоритетів як для низки громадських організацій, так і для багатьох органів державної влади. Однією із цих державних структур є Міністерство внутрішніх справ України.

Для підтримки захисників та їхніх сімей у структурі міністерства було створено 5 ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання, у яких навчатимуться діти оборонців.

Укрінформ поговорив із держсекретарем МВС Інною Ящук про мету діяльності цих ліцеїв, особливості їхньої роботи, кількість дітей, яких планується у них навчати тощо.

- У МВС розпочали прийом заявок від абітурієнтів на вступ до ліцеїв безпекового спрямування понад місяць тому. Скільки цих заявок уже було отримано?

- Уперше в історії вітчизняної освіти для абітурієнтів відкривають двері ліцеї безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС. Для нас це особлива відповідальність – закласти все найкраще, зробити, що ми тільки можемо, для родин героїв. 

У цьому році ми вперше набираємо дітей у 10-11 класи після отримання ними базової середньої освіти. Раніше ми оголосили набір у ці ліцеї – через онлайн-реєстрацію та через фізичну подачу заяв. Станом на сьогодні ми отримали понад 1100 заявок на вступ. Більше половини з цих заяв молодь і їхні батьки подали в онлайн-режимі.

Коли я дивлюся по анкетах, хто вступає до цих навчальних закладів – а подаються представники родин, члени яких служили або служать у Нацгвардії, Держприкордонслужбі, Національній поліції, у ЗСУ, СБУ, взагалі у Силах безпеки та оборони України – я розумію, що це предмет для нашої гордості.

До 31 липня ми працюємо над прийомом документів, сама ж вступна кампанія триватиме до 14 серпня. Тому про фактичний її результат ми зможемо говорити трохи пізніше.

- Чи є якісь обмеження по кількості абітурієнтів, яких можуть прийняти ці ліцеї? І чи можуть туди вступати підлітки з родин цивільних українців, які мають бажання навчатися саме у таких закладах МВС?

- Положення про ліцеї безпекового спрямування раніше було затверджено на засіданні Кабінету міністрів. Це – заклади, які працюють за кошти держбюджету. Отже, діти у нас будуть знаходитися на повному державному утриманні. І відповідно до цього положення, це будуть діти героїв, діти працівників органів сектору безпеки й оборони.

Звичайно, що у нас є обмеження, якщо говорити про набір дітей і передбачення на це коштів. У п’ять ліцеїв МВС у цьому році буде набрано 475 осіб.

- Чи планується передбачити у майбутньому можливість вступу до цих ліцеїв для дітей із родин цивільних громадян, наприклад, на контрактну форму навчання?

- У цьому році ми плануємо набір тільки відповідно до того порядку, який був затверджений положенням уряду і передбачений правилами вступної кампанії. Наша увага наразі спрямована саме на підтримку родин героїв. Згідно з правилами прийому ми набираємо тільки пільгові категорії абітурієнтів – дітей тих осіб, хто сьогодні є Героями для нашої країни.

При вступній кампанії для нас категорія №1 – це родини героїв, де, на превеликий жаль, можливо, один із їхніх членів втратив життя, й у нас такі абітурієнти є. Ця можливість доступна і для родин тих захисників, хто втратив своє здоров’я і був демобілізований, а також для родин тих осіб, хто зараз обороняє Україну від ворога.

Тож у цьому році такі можливості для дітей із цивільних родин не передбачені. Але, як із цим буде у наступному році – поживемо-побачимо. 

- Коли планується розпочати навчання у цих ліцеях? І наскільки відрізнятиметься навчальна програма у них від тої, що є у звичайних школах та у військових ліцеях?

- Діти-старшокласники, які переступлять поріг наших ліцеїв – це сучасна, патріотично налаштована, свідома молодь із родин героїв. І тому наша задача полягає у тому, щоб дати їм найширші, найкращі можливості для загального розвитку і для задоволення освітніх потреб. Мета наших ліцеїв – працювати для родин героїв, яких ми маємо сьогодні, і для формування майбутніх героїв нашої країни.

Ми якісно підійшли до організації освітнього навчально-виховного процесу і формуємо розвинену інфраструктуру щодо цього. У цих ліцеях у процесі навчання будуть застосовуватися найсучасніші технології і методики. 

Зараз колективи ліцеїв працюють над питаннями побуту, фізичного виховання, створення зон розвитку учнів. І я вірю у те, що це будуть найкращі ліцеї в Україні, які покажуть нову якість освіти. 

Якщо говорити про програму навчання, то будь-яка навчальна програма має відповідати державному стандарту України. Ми погодили з Міносвіти держстандарт для ліцеїв безпекового спрямування. Тобто, у нас є основна складова, яка є типовою і затвердженою Міносвіти, і є варіативна складова, яка буде наповнена цікавими, інтерактивними, інноваційними дисциплінами.

Початок навчального року в цих ліцеях планується так, як і по всій Україні – 2 вересня. Це було затверджено графіком навчального процесу.

- Чи всі викладачі у цих ліцеях будуть військовими, які мають досвід бойових дій, чи серед них будуть і цивільні особи?

- Наша мета – дати учням сильну освітню змістову складову. Ми хочемо, щоб діти отримали фундаментальні, якісні знання. Тому наразі у цих ліцеях укомплектовується штат викладачів із кращих учителів України. 

У них будуть працювати як викладачі і військові, й цивільні особи.

- Ліцеї безпекового спрямування МВС наразі є у 5 містах – Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Івано-Франківську та Вінниці. Чи планується у подальшому розширювати мережу цих ліцеїв по Україні? Якщо так, то де міністерство планує їх відкрити і коли?

- Станом на сьогодні вже було відкрито 5 таких ліцеїв, і вони фактично покриють усі основні регіони України. 

Але наше міністерство дуже швидко відгукується на соціальні запити. Ми стоїмо на тій позиції, що якщо настає час брати активну участь у формуванні патріотично налаштованої, освіченої, грамотної молоді, то ми маємо це зробити. Власне, ми це і робимо.

Якщо у подальшому (можливо, у наступному році) ми будемо мати ширший запит щодо цього і бюджет буде дозволяти нам робити ці речі, то, безперечно, ми тільки за. 

Тому, якщо буде запит і будуть кошти – я думаю, ми зможемо продовжити відкривати плеяду найкращих освітніх закладів України. Я думаю, що це – дуже важливий і якісний момент для наших героїв.

Марія Гончар, Київ
Фото Павла Багмута

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-