Одностороннє олімпійське перемир’я неможливе - депутат Ради

Одностороннє олімпійське перемир’я неможливе - депутат Ради

Укрінформ
Одностороннього олімпійського перемир’я не буває, Україна мусить продовжувати оборонятися.

Так голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту Ірина Борзова прокоментувала в ефірі телемарафону “Єдині новини” заклики до олімпійського перемир’я, передає кореспондент Укрінформу.

Борзова наголосила, що не Україна розпочинала цю війну, а Росія ніколи не дотримувалася олімпійського перемир’я.

“Україна шанує олімпійські традиції, але вона ніколи за власною ініціативою не розв’язувала будь-яких збройних конфліктів, і Україна завжди хотіла миру. А ось країна-агресор Росія завжди розв’язувала війни і ніколи не дотримувалася олімпійського перемир’я та принципів Олімпіади. Якщо говорити про 2008 рік, коли було відкриття літніх Олімпійських ігор у Пекіні, Росія напала на Грузію, у 2014 році під час зимових ігор у Сочі Росія здійснила збройну агресію проти України. І вже невдовзі після завершення зимових ігор у Пекіні в 2022 році Росія здійснила повномасштабне вторгнення і сьогодні продовжує страшну війну проти українського народу”, - нагадала депутат.

Читайте також: Мережко - про участь росіян на Олімпіаді: Їх не має бути навіть під нейтральним прапором

Вона вважає недоречними заклики до України щодо олімпійського перемир’я, бо країна обороняється від агресора.

“Такі заклики є неприпустимими, бо одностороннього олімпійського перемир’я не буває. І незважаючи на бажання миру й повагу до олімпійських цінностей Україна сьогодні обороняється”, - наголосила парламентарій.

Читайте також: Генеральний секретар ООН закликає до олімпійського перемирʼя

За її словами, Київ домагатиметься дискваліфікації російських атлетів, які виступають на Олімпіаді під нейтральним прапором і підтримують війну.

“Ми вже чуємо від журналістів, міжнародних громадських організацій і бачимо факти, що, як мінімум 10 спортсменів із Росії, які виступають під нейтральним прапором, підтримують війну проти України. Відповідно, парламент направив звернення до Міжнародного олімпійського комітету, щоб цих спортсменів дискваліфікували. Ми й надалі будемо боротися, щоб навіть спортсмени під нейтральним прапором не брали участі в Олімпіаді”, - наголосила Борзова.

Читайте також: Папа Римський закликав до олімпійського перемир

Як повідомлялося, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко заявив, що російські спортсмени не повинні брати участь в Олімпійських іграх у будь-яких статусах.

Згідно з доповіддю, опублікованою міжнародним правозахисним фондом «Global Rights Compliance» (GRC), десять із п'ятнадцяти росіян, які виступають під нейтральним прапором у Парижі, підтримують вторгнення в Україну або мають зв'язки з російською армією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-