Дуда сподівається, що країни НАТО врешті погодяться на збиття російських ракет над Україною

Дуда сподівається, що країни НАТО врешті погодяться на збиття російських ракет над Україною

Укрінформ
У НАТО ще немає згоди щодо збиття російських ракет засобами країн Альянсу над територією України, але вони можуть дійти згоди з цього приводу. Аргументом за це є порушення декілька разів російськими ракетами повітряного простору Польщі.

Про це під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським і Премʼєр-міністром Литви Інгрідою Шимоніте заявив Президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Дуди, питання щодо збиття засобами країн НАТО російських ракет над територією України все ще є «червоною лінією» для багатьох країн Альянсу, навколо цього питання триває дискусія всередині Організації. Він визнав, що це питання також порушувалося під час його переговорів в суботу з Президентом і Премʼєр-міністром України Володимиром Зеленським і Денисом Шмигалем.

Президент РП зауважив, що саме Варшава порушила питання про збиття російських ракет силами НАТО над територією України під час зустрічі глав держав в лютому цього року у Парижі. При цьому він зауважив, що бойові засоби, які виконували б ці завдання, перебували би на території або у повітряному просторі НАТО.

Він підкреслив, що дискусія з цього приводу триває вже майже рік.

«Я сподіваюся, що члени НАТО переконаються в необхідності цього кроку»,- наголосив польський лідер.

Одним з аргументів на користь такого рішення він назвав те, «що принаймні двічі, російські ракети порушили повітряний простір НАТО» (повітряний простір Польщі - ред.).

«І вже цей факт вказував би на те, що такі дії (збиття країнами НАТО російських ракет над Україною – ред.) не лише фактично, були би легітимними»,- констатував Дуда.

Київ віддавна просить Варшаву та НАТО про збиття російських ракет над західною частиною території України.

Читайте також: Ми хотіли б обговорювати в НАТО «хоробрі ідеї» щодо спільного захисту неба України - Шимоніте

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу на Софійській площі Дуда заявив, що День Незалежності України є святом незалежності усієї Центральної Європи, оскільки без незалежної України не може бути незалежної Польщі та інших країн регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-