Пресконференція Володимира Зеленського - основні тези

Пресконференція Володимира Зеленського - основні тези

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський дав велику пресконференцію в рамках форуму «Україна 2024. Незалежність».

Укрінформ зібрав основні тези з відповідей Глави держави.

Україна успішно випробувала першу власну балістичну ракету

"Було випробування - позитивне - першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш оборонно-промисловий комплекс", - заявив Зеленський, додавши, що "деталями про цю ракету поділитися не можу".

* * *

Україна не готова обмінювати території на гарантії безпеки

Україна не готова обмінювати свої території в обмін на гарантії безпеки, зокрема в рамках членства в НАТО.

«Я не готовий обмінювати території наші в рамках будь-яких переговорів», - наголосив Зеленський.

Щодо того, чи зможе Україна перемогти військовим шляхом, він сказав, що «це залежатиме від підтримки наших колег».

* * *

Курська операція є одним із пунктів плану перемоги України

Відповідаючи на запитання про те, чи дійсно зірвала Курська операція України переговори у Катарі щодо енергетики нібито з імовірною участю Росії, глава держави сказав: «Не пов'язані абсолютно речі - Курська операція і зустріч у Катарі. Курська операція не пов'язана з жодним з пунктів Формули миру. Чи пов'язана Курська операція із другим Самітом миру? Так, бо Курська операція є одним із пунктів плану перемоги України».

Зеленський також наголосив, що у Курській області проводиться оборонна операція, а не окупація: «У Курській області не окупація. У нас іде оборонна операція, захист. Ми не даємо можливості створювати буферні зони на нашій території. Ми відповідаємо усіма захисними можливостями і кроками на території РФ, щоб не допустити окупації нашої землі».

* * *

Україна задіяла F-16 для збиття російських ракет під час масованої атаки

Передані Україні винищувачі F-16 у понеділок залучалися до відбиття масованого російського удару.

«Вже в рамках цієї величезної ракетної атаки ми з допомогою F-16 збили деякі ракети, і дякуємо партнерам, що надали нам ці F-16», - заявив Президент.

* * *

Ціль Росії - повна окупація Донбасу

Президент Володимир Зеленський повідомив, що ціллю Росії є повна окупація Донбасу.

«Те, що росіяни поки що не забирають війська з Донеччини, зрозуміло. Там найпідготовленіші їхні війська. Це їхній стратегічний напрямок, бо вони дуже хочуть окупувати нашу Донеччину. Ця ціль у них не змінилася з початку великої війни. Я б навіть сказав з початку 2014 року. Їх цікавить повна окупація українського Донбасу. Не вийде. Ми над цим працюємо», - запевнив Зеленський.

* * *

В українській армії розпочалися ротації, і це дуже важливо

Збільшення кількості осіб, які служать в армії, запустило процес ротацій, заявив Зеленський, коментуючи питання журналіста про посилення Покровського напрямку.

«Щоденно я маю з головкомом дві-три онлайн-зустрічі. Постійно (говоримо - ред.) про Покровський та Торецький напрямки, про Харківщину. Повірте, ще багато всього: є ще Південь - там свої запитання, є Вугледарський напрямок. Всі ці складнощі були та залишаються. Посилення залежить від багатьох речей. Підготовка людей. Збільшилася кількість людей, які почали готуватися. Це - факт. Це дуже допоможе хлопцям мати якісь ротації. По-перше, почалися якісь ротації. Фундаментальними ротаціями я поки не можу це назвати, буду відвертим. Однак є початок - це дуже важливо», - сказав він.

* * *

З поверненням азовців є складнощі

З поверненням із полону бійців НГУ «Азов» є складнощі, і родини полонених повинні про них знати.

«Було прийнято рішення, для мене було дуже важливим, щоб передусім сім’ї наших героїчних військових, які в полоні, родини полонених, щоб вони розуміли, що відбувається. Бо є складнощі з поверненням азовців, різні причини. Напевно треба, щоб родини знали всі ці виклики і складнощі, і саме тому я попросив спочатку, а потім ми затвердили на Ставці – є відповідний формат роботи з родинами і робота щодо узгодження списків не тільки з ГУР, а ГУР тепер разом з СБУ, разом з Лубінцем і з зовнішньою розвідкою. Вони погоджують ці списки, вони ставлять один одному ті питання, які родини або їх представники ставлять ці питання публічно, і повинні отримати відповіді. Вони будуть ставити ці питання в своєму сьогоднішньому форматі в цьому Центрі повернення наших полонених і також віримо, що знайдуть відповіді», - зазначив Президент.

* * *

Україні дуже потрібні польські літаки та збиття російських ракет

Україні дуже потрібні польські літаки МіГ та збиття Польщею російських ракет над західними областями.

«Сьогодні трішки зменшилася увага польської сторони до нашої обороноздатності. Я маю на увазі, напевно, Польща дала те, що могла і, напевно, є деякі речі, які сьогодні залишаються в Польщі. Я піднімаю одне питання… Є конкретне питання: нам дуже потрібні ваші МіГи, ваші літаки», – сказав він.

Зеленський підкреслив, що польські винищувачі добре оснащені і з ними Україна не буде витрачати час на тренування пілотів: «Я піднімав це питання з Анджеєм і премʼєр-міністром Туском. Ми на всіх рівнях це піднімали. Поки що немає позитивного рішення, на жаль».

* * *

Коли хочуть домовитися, 230 ударів не завдають

Україна послідовна у своїх діях щодо дипломатичного врегулювання війни, але Росія не бажає миру, і про це свідчить масовий ракетний обстріл 26 серпня. 

«Ми сьогодні послідовні, незважаючи на небажання Росії в принципі до зупинення війни. Деякі лідери кажуть, що Росія дуже хоче зупинити війну, просто треба домовитися. Коли хочуть, 230 ударів не наносять, не вбивають людей та дітей», - сказав Зеленський.

Водночас він наголосив, що попри це Україна продовжить підготовку до другого Саміту миру.

* * *

Під час масованої атаки РФ захист енергетики спрацював, але є серйозні пошкодження

Під час атаки 26 серпня Росія завдала по українській енергосистемі 230 ударів; захист спрацював, але є серйозні пошкодження.

«Наша система захисту спрацювала, але є серйозні пошкодження нашої енергосистеми. Борються наші енергетики, фахівці ДСНС, я їм дуже вдячний. Тривога ще не закінчилася, а вони вже їдуть, ризикуючи своїм життям для того, щоб у людей було світло», - наголосив Зеленський.

Водночас глава держави не став наводити деталі щодо наслідків удару РФ по Київській ГЕС: «Щодо деталей руйнувань гідроелектростанції, то я в цілому не дуже люблю енергопіар. Не підтримую, коли ворог знає, яких конкретно пошкоджень він завдав».

* * *

Договір про транзит газу з РФ ніхто продовжувати не буде - на цьому крапка

Україна не продовжуватиме договір на транзит російського газу, однак готова розглядати запити від європейських компаній.

«Договір з Росією ніхто продовжувати не буде, на цьому поставлено крапку. Що стосується транзиту газу від інших компаній - якщо буде продовжуватися запит деяких наших європейських колег, ми будемо розглядати їхні прохання», - сказав глава держави.

* * *

Про плани зустрітися з Байденом

Президент України Володимир Зеленський планує зустрітися з Президентом США Джо Байденом на полях Генеральної асамблеї ООН у вересні.

«Я готуюся до нашої зустрічі у вересні. Дай бог, я зможу дозволити собі бути на Генасамблеї ООН. Дуже багато речей залежить сьогодні від США. І навіть дуже багато речей, які знаходяться в Європі. Рішення в Європі щодо дозволів також залежать від позитивного рішення в Білому домі, тому нам потрібно більше працювати», – сказав Зеленський.

* * *

Про слова Лаврова щодо ядерної зброї - росіяни завжди залякують

Заяви росіян про застосування ядерної зброї є частиною їхньої «залякувальної програми», використання ядерної зброї «навряд чи підтримає увесь світ».

«Він (міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров - ред.) не перший раз про це говорить, і кожен раз, коли, я думаю, розвідка Російської Федерації знає наполегливі наші кроки і розуміє, що ми близькі до рішення. Я думаю, що вони розуміють, що ... може так статися, що будуть такі позитивні рішення (дозвіл Україні застосовувати ракети Storm Shadow по території Росії - ред.), чим ближче такі рішення, тим більше буде напружувати медіапростір Російська Федерація, їх Міністерство закордонних справ або інші їх інституції», - сказав Зеленський, підкресливщи, що росіяни «завжди залякують».

* * *

Потрібно вирішити питання з в. о. міністрів

Президент зазначив, що питання щодо того, що в Україні низку міністерств очолюють виконувачі обов’язків, буде вирішене найближчим часом.

«Що стосується уряду, ми в діалозі з Прем’єр-міністром. У нас багато є виконуючих обов’язки (міністрів - ред.), нам треба передусім вирішити це питання. ...Ми сфокусовані на цьому. Ми вважаємо, що всі інституції повинні мати міністра, голову свого напрямку. І це питання просто треба закрити - не може одна людина закривати багато інших питань, страждає його справа. Тому я думаю, що найближчим часом ми вже сконцентруємося на цьому питанні і зможемо у Верховній Раді все це проголосувати», - сказав Президент, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про можливі у найближчому майбутньому зміни у Кабінеті Міністрів.

Він додав, що це «пов’язано з тими чи іншими змінами». «Всі ці зміни ви побачите. Дайте трохи часу», - зазначив Зеленський.

* * *

Про створення «Міністерства єдності» - потрібно без примусу повернути українців

Рішення щодо створення інституції, яка об'єднуватиме українців за кордоном, має бути ухвалене восени. До цього часу повинні бути розроблені основні політики її діяльності. 

«Це дуже складна місія для будь-якого міністерства – я говорю не про людей, а про інституційність цього процесу. Ніхто не мав такого виклику – як повернути 7,5 млн людей. Нам потрібно без примусу повернути в Україну доросле населення, дітей, студентів і створити всі умови, щоб вони хотіли це зробити», - сказав Президент.

Він додав, що один з напрямів, яким повинне займатиметься це міністерство, - це дати їм роботу в Україні.

* * *

Про обмеження Телеграму: Я б дуже обережно ставився до таких кроків

Президент вважає, що до питання регулювання роботи соціальних мереж потрібно ставитися з обережністю.

«В цілому я дуже обережно ставлюся до регулювання таких процесів, скажу відверто. ГУР попросив це, інша розвідка щось ще попросить, Служба безпеки – третє... Правоохоронні органи підтягнуться і можна буде все зарегулювати. Я б дуже обережно ставився до таких кроків», – зауважив Зеленський.

Фото Олександра Клименка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-