Боррель закликав зняти обмеження для ЗСУ на використання західної зброї

Боррель закликав зняти обмеження для ЗСУ на використання західної зброї

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав скасувати обмеження для України на використання західної зброї та привітав дії ЗСУ в Курській області Росії, назвавши наступ “стратегічною мужністю”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він сказав у Брюсселі перед неформальною зустріччю глав МЗС країн Європейського Союзу.

“Українці проявили чимало стратегічної мужності, почавши діяти на російській території. Операція в Курській області завдала удару по наративу Путіна про цю війну. Але Росія продовжує атакувати мирне населення та цивільну інфраструктуру”, - сказав він.

Боррель додав, що 26 серпня Росія завдала удару ракетами та безпілотниками по українських містах. “Росія хоче повністю знищити електроенергетику України, щоб занурити її в темряву. Багато лікарень і медичних установ розбомблено”, - сказав він.

Читайте також: У ЦРУ оцінили шанси Росії контратакувати в Курській області

За його словами, “системи ППО потрібні Україні сьогодні більше, ніж будь-коли, і це буде перший пункт нашого порядку денного”.

«У цьому зв’язку протиповітряні системи були критично важливими до літа, вони є набагато більш критичними сьогодні. Це буде перший пункт дуже напруженої Ради міністрів із закордонних справ. Ми також почуємо (від міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби – ред.), чому ми маємо скасувати обмеження на використання зброї проти військових цілей в Росії, відповідно до міжнародного права. Протягом літа ми видали заяву на підтримку такого рішення. Зброя , яку ми направляємо в Україну, має використовуватися на повну (потужність - ред.), і всі обмеження мають бути скасовані. Щоб дозволити Україні вражати місця, з яких Росія її бомбардує. Інакше така зброя є непотрібною», - заявив високий представник ЄС.

Він навів дані статистики, за якими з початку повномасштабного вторгнення, у період з лютого 2022 року, Росія запустила проти України більше 14 тисяч дронів та вже майже 10 тисяч ракет, більшість з яких були запущені з території РФ. Саме тому, за його словами, є зрозумілим, чому Україна просить саме про це – скасувати обмеження на використання західної зброї проти російських військових об’єктів.

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня у Брюсселі відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Ключові теми обговорення - посилення військової підтримки України з боку ЄС і держав-членів, зміцнення спроможностей ППО, просування переговорів про вступ України до ЄС, залучення якнайширшої глобальної підтримки Формули миру на шляху до другого Саміту миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-