Сікорський щодо збиття ракет над Україною висловив особисту думку - МЗС Польщі

Сікорський щодо збиття ракет над Україною висловив особисту думку - МЗС Польщі

Укрінформ
Слова міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського щодо можливого збиття польською протиповітряною обороною російських ракет і дронів над територією України не є позицією уряду, а особистою думкою глави МЗС.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу сказав речник МЗС Польщі Павел Вронський.

«Це особиста думка міністра Сікорського, а не позиція польського уряду», - заявив Вронський.

Як він пояснив, позиція Сікорського полягає у тому, що для захисту жителів Польщі і запобігання нещастю потрібно використовувати будь-які можливості, і захист повітряного простору є обовʼязком держави.

Однак речник зовнішньополітичного відомства застеріг, що можливість збиття російських ракет і дронів на значній висоті у повітряному просторі України має бути «елементом оцінки польськими військовими, і це стосується кожного конкретного випадку».

«Якщо маємо таку можливість і Україна на це погоджується, то ми повинні нею скористатися. Але це особиста думка міністра», - резюмував речник МЗС Польщі.

Читайте також: Польща продовжила до 30 листопада підвищені рівні терористичної загрози Bravo

Раніше Радослав Сікорський у інтервʼюFinancial Times висловив думку, що Польща має збивати російські ракети і дрони у повітряному просторі України, якщо є така можливість.

Водночас заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський після неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі 30 серпня заявив, що польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України. За його словами, Варшава не розглядає в жодному форматі, особливо двосторонньому, можливість збивати російські ракети чи безпілотники над Україною з території Польщі. Натомість Польща виступає за значне посилення оборонних можливостей України.

Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі сусідні країни, зокрема Польща, могли б збивати російські ракети на заході України.

Під час нещодавнього візиту до Києва президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що у НАТО ще немає спільної думки щодо збиття російських ракет засобами країн Альянсу над територією України, але вони можуть дійти згоди з цього приводу.

За даними Оперативного командування ЗС Польщі, під час масованої атаки РФ на Україну 26 серпня один російський безпілотник залетів у Польщу з боку Червонограда Львівської області. Він перебував на радарах польської системи ППО упродовж приблизно пів години. Станом на сьогодні продовжуються його пошуки у Люблінському воєводстві. До цього під час ракетних обстрілів України повітряний простір РП кілька разів порушували російські ракети.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-