Іноземні політики й дипломати висловлюють співчуття у зв'язку з ударами РФ по Україні

Іноземні політики й дипломати висловлюють співчуття у зв'язку з ударами РФ по Україні

Оновлюється
Укрінформ
Іноземні політики й дипломати висловлюють співчуття з приводу російських ударів по Полтаві, Кривому Рогу, Сумах, Львову та інших містах.

Про це повідомляє Укрінформ.

***

Прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс заявив на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві, що Ірландія ніколи не дозволить, щоб брутальна російська агресія проти України і такі події, як сьогоднішній обстріл Львова, сприймалися у світі як щось звичайне.

Глава ірландського уряду запевнив, що Ірландія і Європейський Союз стоятимуть на боці України стільки, скільки буде потрібно, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ірландія ніколи не дозволить, щоб війна проти України, брутальна російська агресія… і такі події, як те, що трапилося сьогодні вранці, сприймалися як щось звичайне. Лише через декілька годин після того, як я проїхав Львів, я почув, що цивільні були вбиті Росією, включно з трьома дітьми, які, скоріш за все, спали у своїх ліжках. Пане Президенте, ми в Ірландії ніколи не зможемо до всього цього звикнути і не дозволимо світові це прийняти», - сказав Гарріс.

Він поінформував, що під час перемовин з Президентом Зеленським обговорив шлях України до Європейського Союзу і запевнив у твердій підтримці Ірландією цього процесу.

Гарріс від імені народу Ірландії також запросив Президента України відвідати країну в будь-який час.

***

Президент ПАРЄ Теодорус Русопулос відреагував на останні ракетні удари РФ по Україні, назвавши їх воєнними злочинами, та закликавши до швидкого створення спеціального трибуналу для суду над російським політичним та військовим керівництвом за злочин агресії.

Про це йдеться в заяві Русопулоса на сайті ПАРЄ.

«Останніми днями і ночами посилилися невибіркові російські атаки на, очевидно, цивільні об'єкти в Україні, жахливі ракетні удари були завдані по Полтаві, Кривому Рогу, Сумах, Львову та інших містах. Навчальні заклади, лікарні, житлові будинки та історичні пам'ятки були атаковані та зруйновані, загинули десятки невинних людей, серед яких багато жінок і дітей. Людські трагедії тривають і посилюються. Ці дії є не просто жахливими, але й очевидними воєнними злочинами, які поповнюють і без того надзвичайно довгий список звірств, скоєних Російською Федерацією в Україні та проти неї», - наголосив президент ПАРЄ.

Він висловив солідарність з жертвами, їхніми друзями та сім'ями, а також з усім українським народом, який «стійко і мужньо продовжує боротися з агресором».

«Я не перестану повторювати, що ми ніколи не повинні приймати цю війну як норму. Ми повинні залишатися зосередженими і мотивованими робити все, що в наших силах, щоб принести мир в Україну. Але не будь-який мир за будь-яку ціну, а мир, заснований на справедливості та повазі до верховенства права. Мир, який відновить територіальну цілісність і національний суверенітет України, мир, який повністю усуне наслідки російської агресії. Мир, який забезпечить справедливість для всіх постраждалих», - йдеться у заяві.

***

Франція найрішучішим чином засуджує масовані російські удари, зокрема атаку по місту Полтава, яка спричинила одні з найбільших людських жертв з початку російської агресії в Україні.

Про це йдеться в заяві Міністерства Європи та закордонних справ цієї країни.

«Франція висловлює співчуття родинам численних жертв і запевняє українську владу у своїй повній солідарності перед обличчям тривалої російської агресії», - написано в документі.

У ньому згадано також масовані удари по території України 26 і 27 серпня та 2 вересня, які були спрямовані на енергетичну інфраструктуру.

«Продовження Росією стратегії руйнування енергетичної інфраструктури з наближенням зими є неприйнятним», - написали на набережній Орсе.

Там нагадали, що президент Еммануель Макрон особисто пообіцяв президенту Володимиру Зеленському під час останніх переговорів, що Франція продовжуватиме підтримувати Україну «так довго та інтенсивно, як це необхідно для перемоги у російській агресивній війні в Україні».

***

Міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп заявив, що атака на Полтаву знову вказує на нагальну потребу посилення протиповітряної оборони України.

Про це він написав у соцмережі Х.

“Жахлива атака Росії на Україну забрала багато невинних життів і залишила сотні поранених. Це обурливо. Міжнародна спільнота має найрішучішим чином засудити цю агресію. Ця атака знову підкреслює нагальну потребу підтримки протиповітряної оборони України”, - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс у соцмережі Х заявив, що треба продовжувати підтримувати Україну, щоб зупинити путінський терор.

“Російська агресія продовжується. Зараз жахливий напад на навчальний заклад та лікарню, внаслідок якого десятки людей убито та поранено. Ми продовжуємо підтримувати Україну, щоб зупинити путінський терор. Заради всіх цих мільйонів українців та заради нашої безпеки”, - йдеться у повідомленні.

***

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова закликала надати нашій державі більше систем ППО і далекобійної зброї після ракетного удару Росії по Полтаві.

Про це вона написала у соцмережі X.

«Моє серце тепер із Полтавою... Російський терор в Україні не знає кінця. Мої глибокі співчуття родинам загиблих. Україна потребує більше систем протиповітряної оборони, далекобійної зброї, щоб захистити своїх людей — більше ніяких затримок! Росію треба зупинити», – наголосила Матернова.

Посол Європейського Союзу в Україні також висловила співчуття родинам жертв ракетних атак Росії на Львів та Кривий Ріг.

Про це вона написала в соцмережі X.

«Мені бракує слів. Ще одна руйнівна ніч для України. Після смертоносних ударів по Полтаві цього разу російські ракети були націлені на Львів і Кривий Ріг, спричинивши більше втрат і страждань. Мої глибокі співчуття родинам загиблих», – зазначила дипломат.

***

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що глава Кремля Володимир Путін має бути покараний за воєнні злочини в Україні.

Так вона відреагувала у соцмережі Х на ракетну атаку на Полтаву.

«Поки Путін перебуває в Улан-Баторі, дві російські ракети влучили в Полтаву. Путін не знає меж жорстокості. Він має бути притягнутий до відповідальності», - написала очільниця МЗС Німеччини.

***

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на тлі трагедії у Полтаві наголосив на необхідності допомагати Україні оборонятися від російського агресора.

«Наші політичні опоненти часто кричать, що ми забагато допомагаємо Україні. Що ми маємо зупинитися, і буде мир. Але ми допомагаємо Україні саме для того, щоб не допустити такого кровопролиття, як сьогодні в Полтаві, коли російські ракети вбили понад 40 людей. Тому ми продовжуватимемо допомагати Україні як у межах нашої ініціативи щодо боєприпасів, так і в інших формах», - написав політик у соцмережі Х.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський своєю чергою назвав атаку черговим злочином і закликав дозволити Україні бити по військових цілях на території РФ.

«Ще один воєнний злочин Росії в Україні. Понад 40 загиблих і майже 200 поранених мирних жителів Полтави вкотре вказують на необхідність забезпечення (України) засобами ППО та всім необхідним для ефективного захисту озброєнням. Відповідно до Статуту ООН, Київ може атакувати військові цілі в Росії в рамках свого права на самооборону», - написав дипломат у соцмережі Х

***

Президенти Естонії Алар Каріс і Латвії Едгарс Рінкевичс відреагували на російський удар, в результаті якого загинуло більше 40 людей.

Про це йдеться сторінках політиків у соцмережі Х.

Естонський лідер заявив, що Росія продовжує чинити безжальні воєнні злочини.

«Нещадна жорстокість, яку Росія розв'язала проти України, триває роками, і вона стає все більш жахливою. Військові злочинці, які стоять за останніми кривавими атаками, постануть перед міжнародним трибуналом», - написав Каріс.

Президент Литви, реагуючи на атаку з боку Росії, вкотре закликав зняти обмеження на використання західної зброї Україною.

«Росія вбила 41 людину і поранила 180 під час смертельного удару в Полтаві. Ще раз: обмеження, накладені на Україну щодо використання всіх видів зброї проти Росії, мають бути зняті. Йдеться не про ескалацію, а про виживання невинних людей», - заявив Рінкевичс.

***

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі написав у соцмережі Х, що говорив про трегедію із міністром оборони України Рустемом Умєровим.

«Трагічно дізнатись про понад 40 загиблих українців та багато поранених внаслідок невибіркового удару путінських сил у Полтаві. Я висловив співчуття міністру оборони Рустему Умерову під час його сьогоднішнього візиту до Лондона і запевнив його, що Велика Британія буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», - заявив Гілі.

***

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс також висловив співчуття родинам загиблих.

«Сьогоднішній бездушний напад Росії на Полтаву свідчить про тривалу аморальність незаконної війни Росії проти України. Мої думки з родинами, які втратили близьких, і з відважними рятувальниками, які роблять усе можливе, щоб врятувати життя. Це зло треба перемогти», – зазначив дипломат у дописі в соцмережі X.

***

Посол Франції в Україні Гаель Весьєр заявив, що російському режиму доведеться відповісти за цю атаку із жахливими жертвами.

Про це дипломат написав у соцмережі Х.

«Шокований атакою росіян на Полтаву та її жахливими жертвами. Усі наші думки з постраждалими, їхніми родинами та цим містом, де я побував і з яким ми підтримуємо зв’язок. Російському режиму доведеться відповісти за це. Франція стоїть поруч з Україною», - зазначив Весьєр.

Читайте також: Україні конче необхідна можливість вражати цілі на території Росії - Франція в ООН

***

Міністерство закордонних справ Польщі засудило ракетну атаку Росії на Полтаву і висловило глибокі співчуття українському народові.

Про це йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

«Ми засуджуємо російську атаку на лікарню та навчальний заклад у Полтаві, внаслідок якого загинула щонайменше 41 людина. Висловлюємо глибокі співчуття та солідарність з народом України»,- йдеться в заяві.

Як підкреслюється, Польща й надалі підтримуватиме Україну у захисті від агресії. «Росія має відповісти за свої дії», - наголосили у польському зовнішньополітичному відомстві.

***

Японія також засуджує завданий Росією удар по Полтаві та висловлює співчуття рідним загиблих.

Про це йдеться у дописі посольства Японії в Україні у соцмережі X.

«Атаки на місця зосередження цивільного населення не мають виправдання. Висловлюємо співчуття рідним загиблих та бажаємо якнайшвидшого одужання пораненим», – зазначило японське диппредставництво.

***

Президентка Молдови Мая Санду обурена російською атакою по Полтаві.

Про це вона написала у соцмережі Х.

«Обурена жорстоким нападом Росії на Полтаву, який забрав десятки невинних життів і залишив сотні поранених. Світ не може заплющувати очі на ці звірства і повинен повністю підтримати Україну в її боротьбі за життя і свободу. Наші серця з жертвами та їхніми сім'ями», - зазначила вона.

***

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вдень, 3 вересня, завдали удару двома балістичними ракетами по навчальному закладі і лікарні у Полтаві, в результаті чого 47 людей загинули і понад 200 були поранені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-