Шмигаль - про другий Саміт миру: Участь Росії покаже, чи спроможна вона до переговорів

Шмигаль - про другий Саміт миру: Участь Росії покаже, чи спроможна вона до переговорів

Укрінформ
Україна прагне залучити представника Росії до участі в Другому саміті миру, аби унеможливити маніпуляції з боку РФ та продемонструвати всім учасникам її спроможність або неспроможність до мирних перемовин.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції у вівторок, 10 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава уряду нагадав, що перший Саміт миру зібрав понад сто учасників, які підписали спільне комюніке.

«Дуже важливо, ми про це говорили неодноразово, і продовжуємо цю роботу, на другий Саміт притягнути представників Росії, посадити їх за цей стіл, унеможливити маніпуляції, брехню. Оцей широкий дипломатичний стіл, де буде сидіти 100 плюс країн, - а ми хочемо, щоб цих країн було ще більше, щоб це було 150 плюс країн, - продемонструє спроможність Росії до мирних перемовин. Або неспроможність», - сказав Шмигаль.

Він додав, що коли вести перемовини з росіянами напряму, вони завжди «обманюють, маніпулюють, перекручують факти, дезінформують».

Читайте також: Панама приєдналася до спільного комюніке першого Саміту миру - Зеленський

«Усе це ми проходили протягом десяти років. Сьогодні важливо посадити їх за стіл перемовин, і не дати їм простору для маніпуляцій, брехні, перекручування. Це наша мета – підготувати наших партнерів і скоординувати», - зазначив Прем’єр-міністр.

Шмигаль нагадав, що цю роботу розпочато під час першого Саміту миру, а зараз вона продовжується в ініціативних групах країн по десяти пунктах Формули миру

Він наголосив, що виконання всіх десяти пунктів Формули миру на основі Статуту ООН – це і є наше дуже просте побажання до партнерів, як завершити війну.

«Зрозумілим є бажання Росії заморозити лінію фронту, відновити свою армію і продовжити їхній наступ через якийсь період і передати цю війну нашим дітям. Це нам не підходить. Нас цікавить повноцінний мир, суверенітет, кордони України, наше членство в ЄС і НАТО, повний захист і недопущення повторення цієї війни і посилення ескалації… Це те, над чим ми працюємо до другого Саміту миру, який, сподіваюся, відбудеться вже цього року», - резюмував глава уряду.

Читайте також: Зеленський представить «План перемоги» Байдену, Гарріс і Трампу

Як повідомляв Укрінформ, у Швейцарії 15-16 червня відбувся перший Саміт миру. На ньому обговорювалися три пункти Формули миру Володимира Зеленського: ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених Росією українських дітей. За підсумками саміту підписано комюніке, яке є відкритим для приєднання.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що в другому Саміті миру може взяти участь представник Росії, якому передадуть план із реалізації 10-ти пунктів Формули миру, однак це не означатиме початку перемовин із РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-