Україна просить ООН і Червоний Хрест долучитися до гуманітарних заходів у Курській області

Україна просить ООН і Червоний Хрест долучитися до гуманітарних заходів у Курській області

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України звернулося до Організації Об’єднаних Націй і до Міжнародного комітету Червоного Хреста із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування в районах Курської області Росії, які перебувають під контролем Збройних сил України.

Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

У МЗС акцентували, що Україна неухильно дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення під час ведення бойових дій на Курщині.

«З перших днів Курської операції Сили оборони України як цивілізована європейська армія проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права. Цивільні мешканці на території Курської області отримували та отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій. Беручи до уваги гуманітарну ситуацію та необхідність належного забезпечення основоположних прав людини на території Курської області, Міністерство закордонних справ України звернулося до Організації Об'єднаних Націй долучитися до заходів гуманітарного реагування на зазначеній території та направило ООН відповідну ноту», - зазначається в заяві.

У МЗС поінформували про звернення нотою до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) як гаранта міжнародного гуманітарного права з проханням також долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг дотримання принципів міжнародного гуманітарного права відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань у згаданих сферах та готова надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН та МКЧХ на вказаних територіях», - запевнили у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: «Курська операція увійде в історію»: захисники України, що зараз на передовій, розповіли, як здійснили

Як повідомляв Укрінформ, наступальна операція Сил оборони України в Курській області РФ розпочалася 6 серпня 2024 року.

За місяць Силам оборони України вдалося встановити контроль на території понад 1 300 км², створивши тим самим буферну зону на кордоні з Сумською областю.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна утримуватиме під контролем частину Курської області, оскільки це є складовою плану перемоги у війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-