Норвегія анонсувала збільшення допомоги Україні

Норвегія анонсувала збільшення допомоги Україні

Оновлено
Укрінформ
Норвегія планує збільшити цивільну допомогу Україні на п'ять мільярдів крон ($475 млн) цього року і продовжить пакет допомоги до 2030 року.

Про це повідомляє AFP, передає Укрінформ.

Завдяки цьому загальний пакет допомоги збільшиться до 135 мільярдів крон з раніше оголошених 75 мільярдів.

Скандинавська країна вже виділила 22 мільярда крон на військову і цивільну допомогу на цей рік, а додаткові п'ять мільярдів крон будуть спрямовані на «важливі цивільні потреби», заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре після зустрічі з лідерами парламенту.

Для того, щоб провести збільшений пакет допомоги через парламент, уряд лівоцентристської меншості Стьоре потребуватиме підтримки опозиції, яка значною мірою підтримала збільшення допомоги Україні.

Читайте також: Франція завершила підготовку першого набору українських пілотів на літаках Alphajet

Норвегія є великим експортером газу та нафти і виграла від зростання цін, спричиненого війною Росії в Україні.

Президент Володимир Зеленський подякував прем’єру Норвегії та всім політичним партіям норвезького Стортингу за рішення виділити додаткові гроші на підтримку України до 2030 року.

«Вдячний Прем’єр-міністру Норвегії Йонасу Гару Стере та всім політичним партіям норвезького Стортингу за рішення про виділення додаткових 5,7 мільярда доларів США на підтримку України до 2030 року. Ця непохитна підтримка допоможе Україні захистити життя, відстояти свободу та зміцнити нашу стійкість», - розповів Зеленський.

Він відзначив, що «разом ми не лише наближаємося до довготривалого миру, а й посилюємо безпеку всього Європейського континенту».

Як повідомляв Укрінформ, у лютому минулого року парламент Норвегії схвалив багаторічну програму підтримки України на суму 75 мільярдів норвезьких крон (7,4 мільярда доларів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-