У Варшаві проходить засідання Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща

У Варшаві проходить засідання Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща

Фото
Укрінформ
У Варшаві в будинку польського парламенту у вівторок проходить засідання XIII Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща під керівництвом заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк і віцеспікерки Сейму РП Моніки Веліховської.

Під час асамблеї обговорюється весь спектр українсько-польських відносин у політичній, економічній та безпековій сферах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час відкриття асамблеї Кондратюк подякувала Польщі за військову та гуманітарну допомогу, яку Варшава надає Києву від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, а також за те, що Польща прийняла мільйони українських жінок і дітей на початку російської агресії. У цьому контексті Кондратюк наголосила, що станом на сьогодні 700 тис. українців працюють і сплачують податки у Польщі, роблячи свій значний внесок в економіку РП.

Заступниця голови ВР підкреслила, що Україна дякує Польщі за підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України і висловила очікування, що під час Польського головування в ЄС у першій половині 2025 року можна буде очікувати на позитивну динаміку інтеграції України з ЄС.

Своєю чергою Веліховська зауважила, що це перше очне засідання асамблеї за чотири роки, і є багато важливих питань для обговорення.

У Варшаві триває Міжпарламентська асамблея України і Польщі / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Вона зазначила, що від початку війни польське суспільство, державні органи та органи місцевого самоврядування допомагали Україні та українцям, а це означає, що українці можуть розраховувати на поляків у складну хвилину. Віцемаршалок Сейму також подякувала Україні за готовність допомогти Польщі під час повені, що на сьогодні спостерігається на півдні та південному заході Польщі.

Читайте також: Польща надала Україні допомогу на загальну суму €4,3 мільярда - Кондратюк

Як передавало агентство, під час засідання асамблеї обговорюються чотири теми: російська агресія проти України, міжнародні дії Польщі на підтримку України, зокрема підтримка щодо членства в НАТО; безпека в регіоні (питання російської дезінформації, кібератак і гібридних загроз); Польсько-українська економічна та бізнес-співпраця, зокрема у сфері енергетичної безпеки. Крім того, обговорюється функціонування Ради з питань співробітництва з Україною як ефективного інструменту розбудови двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-