Пакт ООН заради майбутнього залишиться декларацією, доки не буде конкретних дій - Огризко

Пакт ООН заради майбутнього залишиться декларацією, доки не буде конкретних дій - Огризко

Ексклюзив
Укрінформ
Ухвалений Генеральною асамблеєю ООН Пакт заради майбутнього залишатиметься декларацією, доки не буде переведений у конкретні дії.

Про це заявив в ексклюзивному коментарі Укрінформу ексміністр закордонних справ Володимир Огризко.

“Це чергова спроба узагальненого підходу «за все хороше проти всього поганого». Цей пакт залишатиметься декларацією, доки не буде переведений у конкретні дії. Якщо це станеться, то стане важливим кроком уперед. Але якщо він залишиться просто декларацією, то його вартість не перевищить ціну паперу, на якому він написаний”, – стверджує Огризко.

На думку дипломата, реформа Ради безпеки ООН, про яку напередодні говорили генсек ООН Антоніу Гутерреш та президент Франції Еммануель Макрон, неможлива, поки там перебуває Російська Федерація.

Читайте також: Рада Безпеки ООН застаріла, її авторитет підірваний - Гутерреш на Саміті майбутнього

“Давайте не обманювати себе ілюзіями. Росія і Китай, дві тоталітарні держави, ніколи не погодяться з тими реформами, які пропонує цивілізований світ, особливо не погодиться Росія. Тому доти, доки РФ має право вето й залишається активним членом Радбезу з нинішнім мандатом, жодних значущих змін очікувати не варто”, - підкреслив Огризко.

За його словами, рішення полягає в тому, щоб знайти механізм для обмеження участі Росії в роботі Генеральної асамблеї та Ради безпеки ООН. І лише після цього можна буде здійснити прогресивні зміни.

“Що ж до простого розширення Ради безпеки, – це не вирішить проблеми. Якщо залишається право вето, то можна додати ще хоч 189 нових членів, але це не змінить суті. Доки бодай одна країна має право вето, всі інші можуть лише висловлювати своє обурення, але результат буде нульовим”, – зазначив дипломат.

Тож, за його словами, питання не у формальному розширенні складу Радбезу, а у зміні його філософії та самої структури ООН.

Читайте також: Франція - за розширення Радбезу ООН і мир на основі верховенства права в Україні

“Якщо ми хочемо реальних змін, то потрібно перезаснувати організацію, додавши до її статуту розділ, який би чітко визначав відповідальність за порушення основних принципів ООН. Тут потрібен не загальний підхід, а конкретні покарання. І для цього треба створювати не просто миротворчі сили ООН, які мають мало впливу, а справжню армію, яка зможе діяти автоматично при виникненні порушень і карати агресорів за чітко визначеними критеріями. Інакше ми знову будемо обмежуватися гарними словами, а війни триватимуть”, - підсумував Огризко.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН 22 вересня схвалила головний документ Саміту майбутнього, незважаючи на спротив Росії, представник якої намагався внести свої поправки, погрожуючи відмовою підтримати консенсусний документ.

42-сторінковий Пакт заради майбутнього містить перелік намірів країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-